fbpx
Сьогодні
17:24 24 Тра 2021

"Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню": Олена Зеленська про реформу системи шкільного харчування

Фото: president.gov.ua

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування та представленні оновленого меню.

Про це пише Офіс Президента.

«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров'я», – зазначила Олена Зеленська.

Олена Зеленська

Фото: president.gov.ua

У 2020 році за ініціативою першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа системи шкільного харчування. Роботу розпочали з комплексного дослідження системи харчування в українських школах, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров'я. Для комісійного обстеження було відібрано 500 шкіл комунальної форми власності, у яких навчається близько 300 тисяч учнів.

їдальня харчування

Фото: president.gov.ua

Ознайомитися з результатами аудиту можна за посиланням.

Результати онлайн-опитування, проведеного МОН, щодо задоволеності школярів та батьків допомогли виділити основні проблеми та напрямки реформування системи шкільного харчування, а саме:

  • оновлення застарілої нормативної бази;
  • вирішення проблем якості та безпечності харчових продуктів;
  • покращення ресурсного забезпечення шкіл;
  • формування культури здорового харчування.

Яким буде нове шкільне меню для українських дітей?

Шпундра, верещака, чилі кон карне — це назви страв із нового шкільного меню. Загалом у ньому 160 різноманітних страв, які мають забезпечити учня збалансованим та корисним харчуванням. У раціоні збільшено кількість фруктів та м'яса, вилучені ковбасні вироби і в рази зменшена кількість цукру та солі.

Ще є моркв'яний салат, булгур і йогурт із бананом. Це новий сніданок для школярів. І ним зараз, у межах експерименту, годуватимуть четвертокласників.

У новому меню 160 страв. І там немає ковбас, сосисок чи консервів:

  • дозволені спеції;
  • збільшена кількість фруктів, м'яса та молочних продуктів;
  • є страви для тих, у кого алергія на молоко;
  • зменшена кількість хліба, цукру та солі.

Страви не можна смажити.  Сучасної модернізації дочекалися харчоблоки майже двох тисяч шкіл у всій країні. Це трішки більше, ніж 10% від загальної кількості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: