fbpx
Сьогодні
15:51 22 Тра 2021

Шведські вчені розробили акумулятор з цементу

Вчені зі Швеції продемонстрували новий тип акумуляторів на цементній основі, які можуть бути складовими великих конструкцій, побудованих з функціонального бетону.

Як пише New Atlas, дослідження проводилось у Технологічному університеті Чалмерса, де вчені працювали над розробкою більш стійких будівельних матеріалів, а особливо – бетону. Це найпоширеніший у світі матеріал, який є дуже енергоємним у виробництві.

Винайдений акумулятор виконаний з цементної суміші з вкрапленнями коротких вуглецевих волокон, доданих для підвищення електричної провідності і міцності. У якості анода взято залізо, катод – нікель.

Встановлено, що акумулятор на бетонній основі має щільність енергії 7 Вт на квадратний метр матеріалу, що, за словами команди, може бути в 10 разів більшим, ніж попередні батареї на бетонній основі. Однак це все ще набагато нижче за комерційні акумулятори, але той факт, що він виготовлений із бетону, який можна масштабувати до масивних конструкцій, може допомогти протистояти його обмеженій ємності.

Акумулятор з бетону

Вчені пропонують різноманітні способи використання інноваційних акумуляторів: крім енергопостачання, технологію можна використовувати для живлення світлодіодів, забезпечення зв'язку 4G у віддалених регіонах, захисту катодів від корозії. У поєднанні з сонячними панелями такі будинки могли б ставати джерелом енергії для систем спостереження та моніторингу, наприклад, мостів або автотрас.

"Ми бачимо, що в майбутньому ця технологія може дозволити будувати цілі секції багатоповерхових будинків з функціонального бетону", – говорить автор дослідження Емма Чжан.

Команда зазначає, що дослідження перебуває на ранньому етапі, і деякі технічні проблеми все ще потрібно вирішити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: