fbpx
Сьогодні
16:46 20 Тра 2021

Арестович пояснив, чому на Донбасі досі заблоковані КПВВ

Речник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович пояснив, чому досі не відкриті контрольні пункти в'їзду та виїзду на Донбасі.

Це він зробив у ефірі телеканалу "Україна 24".

"З нашого боку КПВВ відкриті з 10 листопада. Росіяни також повинні були їх відкрити, але не відкрили, і з того часу вони ліплять різні "технічні" відмовки про те, що "ось ми не можемо тому, тому й тому". Все це "тому" було виконано з обох сторін ще раз. І остання їхня відмовка була – що вони не відчувають себе в достатній безпеці. Хоча ми говоримо, що щотижня проходить гуманітарний конвой через Щастя і Золоте, і він чомусь відчуває себе в цілковитій безпеці. Домовилися до того, що надали в черговий раз повні гарантії безпеки. В черговий раз – я маю на увазі, що ця тема інтенсифікувалась з початку квітня", – сказав Арестович.

Спікер пояснив, що вже є обопільні гарантії безпеки, але Росія в будь-який момент може змінити рішення, як це було 10 листопада, коли було навіть призначено час відкриття КПВВ.

"Станом на вчорашній день є гарантії безпеки з обох сторін безстрокові, тобто не на якусь частину доби, а на всю добу. Це потужний крок, саме тому координатор Тоні Фріш сказав, що сам поїде подивитися, як там, і винесе об'єктивну оцінку готовності сторін для відкриття КПВВ. Хоча відповідна оцінка з нашого боку була дана з 10 листопада і президентами окремих країн, і послами, і представниками міжнародних організацій. І Червоний хрест не відправляв би конвої, якби не було гарантій. Потрібно розуміти, що ми маємо справу з росіянами – як би добре вона не йшла, в останній момент вони можуть не відкрити, так було і 10 листопада. Вони це постійно прив'язують до політичних питань, до прямих переговорів з так званими "ЛНР/ДНР", це мета їхньої політики", – сказав Арестович.

Спікер зазначив, що з українського боку КПВВ відкриті постійно, справа за російською стороною.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: