fbpx
Сьогодні
15:55 12 Тра 2021

Секретар РНБО "розширив" свою тезу про 13 олігархів

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов вирішив «розшити» свою тезу про 13 олігархів. Він назвав основною ознакою осіб, віднесених до категорії олігархів, вплив на владу.

Про це Данілов написав у Фейсбуці.

Виступаючи на конференції "Стратегія національної безпеки України" у рамках Всеукраїнського форуму "Україна 30. Безпека країни", зробив наголос на важливості деолігархізації, як одному з пріоритетів національної безпеки України, зауважив секретар РНБО.

"Оскільки на конференції був обмежений часовими рамками, вирішив «розшити» свою тезу, детальніше пояснити позицію", – написав Данілов.

"Вважаю, що поряд з військовою агресією Російської Федерації однією з основних загроз національній безпеці є олігархічна система. Система, яка почала формуватися фактично одразу після набуття Україною Незалежності за повної бездіяльності влади", – зазначив Данілов.

За його словами, "з роками олігархічна система, яка дедалі більше укріплювалася і запливала "фінансовим корупційним жирком", ставала все впевненішою в собі і все нахабніше втручалася в українську політику".

"Внаслідок цього країна на довгі роки опинилася надійно замкненою в щільному олігархічному трикутнику – олігархічна економіка, яка породжувала монополії, що призводило до корупції", – заявив секретар РНБО.

За його словами, "зрощення олігархічного бізнесу з чиновниками і силовиками дало олігархам важелі впливу для усунення конкурентів позаекономічними методами, що гальмувало розвиток країни".

"Сформовані олігархічні групи через інкорпорованих у владу «своїх правильних» кадрів фактично приватизували сектори вітчизняної економіки – газову, хімічну, енергетичну, нафтопереробну сфери, і протягнули свої пазурі до прибуткового аграрного сектору. Монополії призвели до глибинної корупції. Саме тому будь-яким системним реформам чиниться шалений опір олігархів, які загрожують їх домінуючому становищу в економічній сфері та впливу на державні інституції", – зауважив Данілов.

За його словами, Президент Володимир Зеленський добре усвідомлює проблему олігархічної економіки, яка дісталася йому у спадок, і реалізує системні дії щодо деолігархізації.

"Проблема, в свою чергу, ускладнюється існуванням «п'ятої колони» всередині країни, яка змогла стати впливовим фактором, завдячуючи, зокрема російським корупційним грошам. Росія протягом десятиріч свідомо і послідовно, через корупційні схеми розбещувала український політичний клас, свідомо знищувала українську економіку, формуючи власні групи впливу і захоплюючи нові сегменти в політичній, економічній, медійній, релігійних сферах життєдіяльності держави", – підкреслив Данілов.

За його словами, Зеленський продемонстрував готовність протистояти олігархам і російським "агентам впливу".

"Саме в цьому контексті потрібно оцінювати ряд рішень РНБО і останню ініціативу глави держави, який запропонував Раді національної безпеки та Офісу Президента разом з Антимонопольним комітетом розробити законопроєкт про статус олігарха в нашій країні", – додав Данілов.

На його думку, "за попередньою оцінкою, в Україні є 13 осіб, яких можна віднести до категорії олігархів. Основна ознака цієї групи – вплив на владу. Тому питання стоїть принципово – держава має демонтувати олігархічну економіку і ліквідувати "п'яту колону" як найближчі завдання, які постали перед нами".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: