fbpx
Сьогодні
Відео 09:24 09 Тра 2021

Зеленський записав відеозвернення до 9 травня

Президент України Володимир Зеленський до Дня перемоги над нацизмом записав відеозвернення до громадян України.

Відео він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Звернення він записав перебуваючи в Музеї Другої світової війни у Києві.

Президент зазначив, що для того, аби осягнути значення цієї дати варто "пройтися недільним Києвом", побачивши мирне життя на вулицях.

"Травень 2021 року виглядає суттєво інакше ніж травень 1943, коли Київ був окупований нацистами", – зазначив Зеленський.

Зеленський, перебуваючи в одному із зал музею, звернув увагу на фото часів Другої світової війни.

"За моїми плечима – обличчя людей, завдяки яким вона стала можливою. Звісно, їх значно більше. І майже кожна українська родина має в сімейному альбомі таке фото. Де зображений батько, дідусь чи прадід. І де зображені мати, бабуся або прабабуся. І нема у світі такого музею, де вистачило б місця світлинам українців, які боролися і перемогли нацизм у складі антигітлерівської коаліції. Це щонайменше 7 млн українців, без яких перемога була б неможлива", – зазначив президент.

Він зазначив, що для українців перемога над нацизмом це вдячність, "яка не має меж, строків давності чи географічного поділу".

"Це пам'ять. Про її страшну ціну. Про те, що у Другій світовій загинуло понад вісім мільйонів українців. Що додому не повернувся кожен п'ятий українець. Що загалом війна забрала щонайменше 50 мільйонів людських життів", – зазначив Зеленський.

Президент України також зазначив, що в від покоління до покоління батьки розповідали про цю війну дітям, а дідусі – онукам.

На жаль, із 2014-го все стало інакше. Тепер діти розповідають батькам, дідусям та бабусям про воєнні дії й відбиття ворожих атак, – наголосив він.

"З надією на мир ми дякуємо та вклоняємось сьогодні всім українцям, що захищали та звільняли нашу землю від нацистів у Другій світовій війні. З 9 травня! З днем перемоги над нацизмом!", – завершив Зеленський.

Сьогодні, 9 травня, Україна відзначає День перемоги над нацизмом. За моїми плечима – обличчя людей, завдяки яким вона стала можливою. Звісно, їх значно більше. І майже кожна українська родина має в сімейному альбомі таке фото. Де зображений батько, дідусь чи прадід… Що для нас перемога над нацизмом? Це вдячність. Яка не має меж, строків давності чи географічного поділу. Це пам'ять. Про її страшну ціну. Про те, що у Другій світовій загинуло понад вісім мільйонів українців. Що додому не повернувся кожен п'ятий українець. Що загалом війна забрала щонайменше 50 мільйонів людських життів. Від покоління до покоління батьки розповідали про цю війну дітям, а дідусі – онукам. На жаль, із 2014-го все стало інакше. Тепер діти розповідають батькам, дідусям та бабусям про воєнні дії й відбиття ворожих атак. Тож нехай героїзм наших предків дає силу новому поколінню українських військових, наших захисників. З вірою в це, з надією на мир ми дякуємо та вклоняємось сьогодні всім українцям, які захищали та звільняли нашу землю від нацистів у Другій світовій війні.

Posted by Володимир Зеленський on Saturday, May 8, 2021

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: