fbpx
Сьогодні
18:37 03 Тра 2021

Європейські банки планують створити альтернативну Visa та Mastercard

Тридцять найбільших європейських банків розробляють власну платіжну систему.

Про це пише Financial Times.

Відзначається, що до даної ініціативи приєдналися понад 30 банків і фінансових компаній, в тому числі і Deutsche Bank, BNP Paribas, ING, UniCredit і Santander.

До вересня вони мають намір розробити проєкт загальноєвропейської платіжної системи, яку можна буде використовувати для оплати послуг, рахунків, зняття готівки.

«Ідея полягає в тому, щоб створити європейського чемпіона по платежах, який зможе конкурувати з PayPal, Mastercard, Visa, Google і Apple», – сказав виданню голова Європейської платіжної ініціативи (EPI) Йоахим Шмальцль.

За його словами, ініціатива зажадає інвестицій у кілька мільярдів євро. Проєкт уже зібрав від спонсорів перші € 30 млн. Система для електронних платежів може бути запущена на початку наступного року, а інші функції планується запустити в другій половині 2022 року.

Ініціатива вже отримала підтримку Єврокомісії, Європейського центрального банку, а також фінансових регуляторів єврозони. Член правління Німецького федерального банку Буркхард Бальц повідомив, що EPI «зміцнить стратегічну автономію ЄС на ринку платежів, посилить конкуренцію і тим самим поліпшить вибір споживачів».

Нагадаємо, що платежі за картками в Європі обробляються переважно американськими компаніями, зазначає FT. Чотири з п'яти транзакцій в Європі проводять Mastercard і Visa.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: