fbpx
Сьогодні
13:39 29 Кві 2021

Законопроект про накопичувальне пенсійне забезпечення нардепи відправили на доопрацювання

Верховна Рада направила на доопрацювання законопроєкт №2683 "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення". Рішення про направлення документу в комітет підтримали 311 народних депутатів.

Про це повідомляє Zn.ua.

Нагадаємо, документ передбачає обов'язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними пенсійного віку.

Також законопроєкт передбачає обов'язкове залучення роботодавців до сплати пенсійних внесків на паритетних засадах.

Так, роботодавці сплачуватимуть 2% від розміру зарплати працівників, а працюючі особи сплачуватимуть внески у розмірі 1% від доходу. За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено.

Роботодавець зобов'язаний пропорційно доповнювати внески працівника власними в розмірі до 5% від суми зарплати такого працівника.

Також документ встановлює, що кошти накопичувальної системи є власністю осіб, з заробітної плати яких здійснюються відрахування, у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних пенсійних рахунках. У випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Законопроєкт пропонує комбіновану модель функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення.

Зокрема, вона передбачає:

  • акумулювання внесків у Пенсійному казначействі;
  • залучення Центрального адміністратора для здешевлення та консолідації послуг з адміністрування персоніфікованих рахунків учасників Пенсійного казначейства, а також в недержавних пенсійних фондах, допущених до діяльності у другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

Згідно з проєктом закону, активи Пенсійного казначейства зберігали б банки, допущені до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

Авторизація компаній з управління активами мала б здійснюватись за допомогою включення їх до Реєстру авторизованих суб'єктів системи накопичувального пенсійного забезпечення за умови відповідності таких суб'єктів встановленим законом вимогам.

У документі йдеться про те, що учасники системи мали обрати пенсійний портфель авторизованої компанії з управління активами Пенсійного казначейства або авторизований недержавний пенсійний фонд. Портфелів визначено три – консервативний, збалансований або динамічний. Такий вибір пропонується здійснювати у кабінеті на сайті Центрального адміністратора, або ж за допомогою подачі заяви встановленого зразка до органів Центрального адміністратора.

При цьому внески учасників системи, які не визначились зі своїм вибором, підлягають автоматичному розподілу між пенсійними портфелями, управління активами яких здійснюється авторизованими компаніями з управління активами, з якими Радою Пенсійного казначейства укладені договори.

Згідно із законопроєктом, учасник системи матиме право змінити пенсійний портфель або обрати авторизований недержавний пенсійний фонд.

Документ передбачає, що учасники системи будуть мати право на отримання за рахунок коштів накопичувального пенсійного забезпечення одноразових виплат, прискорених виплат, програмних виплат, довічних пенсій.

У січні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що закон про введення в Україні накопичувального рівня пенсійної системи можуть прийняти вже у 2021 році. При цьому в травні 2020 року Шмигаль допускав введення накопичувального рівня пенсійної системи до 2021 року.

Водночас Міністерство фінансів не підтримує введення обов'язкової накопичувальної пенсійної системи в разі, якщо вона призведе до розширення дефіциту Пенсійного фонду.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: