fbpx
Сьогодні
Небайдужа 16:56 01 Кві 2021

Як жінкам на пенсії знову повірити в себе. Історія з Полтави

У Полтаві запустили благодійний проект “Віку немає”. Перевтілюється навіть найстарша учасниця проекту — 90-річна пані Мотрона. Як повертають жагу до життя — читайте у матеріалі.

English version here

Красивою і привабливою людина може бути і в 16, і в 95, варто тільки захотіти. Кількість прожитих років ніколи цьому не перешкода. Для того, щоб це довести і подарувати радість людям, у яких за плечима вже залишилася більша частина життя, у Полтаві третій рік поспіль реалізується благодійний проект "Віку немає".

проект

Прагнення бути доглянутою і красивою об'єднує багатьох жінок. Психологи давно помітили, відображення у дзеркалі грає величезну роль у тому, як почувається жінка — і емоційно, і фізично. Втім, існує і таке поняття як "пенсійна криза". Це відчуття втрати і душевної порожнечі після виходу на пенсію. Людина втрачає сенс до життя, адже раніше все оберталося навколо роботи, пенсія ж для багатьох символізує мало не вирок —  найкращий період життя пройшов, усе, що залишається — махнути на себе рукою, зануритися у хатні та городні роботи, жити лише радощами та успіхами дітей та онуків. 

Засновниця проекту "Віку немає" Анна Бойко стверджує: молодість триває доти, поки ти вмієш радіти, а будь-який вік після 60-ти може стати стартовим для створення нового "я" цікавого, сповненого енергії, краси і позитивних емоцій.

проект

Анна Бойко

Врятуватися з рутини

Анна — стилістка-перукарка, має власну студію «Стиль Анни Бойко», в індустрії краси працює вже близько 20 років. На створення проекту "Віку немає" її надихнули власні батьки. "Я побачила, що рутинне життя затягує і моїх рідних, і багатьох їхніх однолітків. Мені дуже захотілося внести до їхніх життів трохи кольорів, показати нашим мамам і татам, що забувати про себе не варто у будь-якому віці, бути сучасними, гарними і стильними можливо, не озираючись на цифри у паспорті".

Анна розповідає, що три роки тому, коли проект тільки розпочинав свій шлях, розшукати бажаючих змінити зовнішній вигляд було непросто. Вона розмістила у соцмережах оголошення про пошук авантюрних людей 55+, які б не боялися змін у своєму житті. Дехто з містян поставився до проекту скептично, писали, що "це тільки для своїх", не вірили у цілковиту безкоштовність заходу. Але незважаючи на це, умілим рукам майстрів з перевтілення — перукарів, візажистів, стилистів і фотографів — довірилися перші 8 людей елегантного віку, серед яких був і один чоловік. У перший проект Анна Бойко вкладалася фінансово сама, а допомагали їй однодумці — рідні та друзі.  

проект

Учасники першого проекту "Віку немає"

"Коли проект розпочався, ми з друзями переживали не менше за учасників, — розповідає Анна, — хоч і намагалися продумати все завчасно, але все ж таки довелося багато чому вчитися на ходу. У перерві між зачісками я встигала і підбадьорити своїх прекрасних "авантюристок", які дуже хвилювалися, і канапки для всіх готувати, і занотовувати у записничок всі виникаючі нюанси, щоб зробити наш наступний захід ще зручнішим і цікавішим для всіх його учасників". 

Але більш за все команду однодумців втішили перші позитивні відгуки. Учасники були у захваті: "Не так часто доводиться приділяти собі увагу у моєму віці. А тут – така нагода відволіктися від повсякденних справ. Так, від вікових змін у зовнішності нікуди не подітися, але цей проект мене знов повернув до молодості, краси. Коли очі не нафарбовані, вони тьмяні. А тут – одразу заграли"; "Завдяки новому образу я позбавилася, як мінімум, 20 років"; "Хочеться жити, творити, надихати і розвиватися".

проект

проект

На другий і третій роки організаторам довелося вже проводити кастинг серед десятків заяв, інакше майстри не встигли б охопити за відведений час всіх бажаючих. До проекту приєдналися і спонсори, полтавські підприємці: стилістка Яна Лейб, фотограф Олександр Фостик з фотостудії "Середа", повноцінне триразове харчування забезпечила компанія доставки здорового харчування "Healtsy Food".

проект

Минулого року у проекті взяли участь 10 людей, дехто приходили навіть парами, а цьогоріч — уже 12 жінок. Планувалося, що учасниць буде 15, проте відчути себе моделями змогли цього разу не всі — завадили хвороби. Втім, одна з учасниць знайшла в собі сили прибути на свято краси зі зламаною ногою — адже позитив здатен не тільки перевтілювати, а й лікувати.

Вік учасниць проекту "Віку немає" – від 55 до 90 років. Організаторка каже, що найважче було відмовляти бажаючим, які надсилали цікаві історії та описували, якими хотілося бути, тому що місць уже не вистачає. Команда проекту має надію, що до наступних заходів долучаться нові майстри і кількість учасників можна буде збільшити.

проект

Як відбувається перевтілення?

Сам проект зазвичай триває тиждень. Спочатку, за сім днів до зйомки, майстри-перукарі Анна Бойко та Юлія Борисенко фарбують жінкам волосся та роблять нові стрижки. Після — приємна робота зі стилисткою Яною Лейб, яка кожного разу ретельно обирає для кожної з учасниць індивідуальний образ, створюючи для них повноцінні луки — від капелюшка до взуття, дає загальні поради щодо одягу та аксесуарів на "післяпроектне" життя. А вже через тиждень, у кульмінаційний день на всіх красунь чекає найприємніше — ім роблять макіяж, зачіски та професійну фотосесію. 

проект

Перевтілення вражаючі. Ті, хто брав участь в експерименті, не приховують ні емоцій, ні віку, дякують всім співорганізаторам за можливість порівняти те, що бачиш у дзеркалі кожного дня, з тим, що в тобі можуть побачити професіонали. Хтось згадує, що спочатку було трошки лячно, хтось був здивований результатом, але здивований приємно, інші жалкували, що не наважилися на участь у проекті раніше.

Найстаршою учасницею проекту "Віку немає" стала дев'яносторічна пані Мотрона, яку залучила до проекту онука, побачивши оголошення про конкурс в Інстаграмі. Жінка спостерігала за процесом перетворення на модель з посмішкою, казала, що навіть і не думала, що таке з нею може статися. За словами Анни Бойко, не тільки Мотрона Кас'яненко, а і дуже багато учасниць жодного разу до цього не робили професіональні візаж і фотосесію, для них цей досвід був першим і що найприємніше, не тільки драйвовим, а й дуже надихаючим.

Мотрона Кас'яненко

Мотрона Кас'яненко

Зміни зовні і зміни всередині

Однією з формул краси від Коко Шанель став вислів: вік для жінки — не найголовніше: можна бути чудовою в 20 років, чарівною в 40 і залишатися неперевершеною до кінця днів своїх.

"Іноді люди говорять: ой, мені вже стільки років! А я кожен рік сприймаю як подарунок долі, і чим більше тобі років, тим краще, — підтверджує слова славетної модельєрки Тетяна Самойленко, учасниця проекту "Віку немає". — Вже пішли деякі мої однокласники і однокурсники, а мені ще дано жити і радіти, це таке щастя! А коли ти в 60+ маєш змогу так виглядати, то взагалі почуваєшся чудово! Коли мене одягли, зробили зачіску і макіяж, мене навіть рідні діти не впізнали, коли я їм надіслала фото на телефон. Мої діти сказали, що це супер, а ми, учасниці, відчули це на собі".

проект

"Емоційно було круто, — ділиться враженнями ініціаторка благодійного проекту, — всі були задоволені. Ми як майстри не намагалися результатом збентежити і шокувати, ми хотіли підкреслити природну красу жінок, щоб усе було гармонійно і органічно. У день фотосесії на учасниць усе чекало в салоні — візажист, перукарі, вбрання, взуття, аксесуари. Було шкода розставатися з речами для показу, але дуже радує, що після порад стилистів переважна кількість жінок змінили образ. Дивлячись на наших красунь, я для себе зрозуміла — хочу бути у віці мудрості саме такою, якими зараз є мої моделі". 

Але реальним дивом для всіх учасників проекту стало те, що після таких творчих експериментів відбуваються зміни не тільки у зовнішності, змінюється і внутрішній світ. Учасниці казали, що "Віку немає" не тільки дозволив їм подивитися на себе з іншого боку, а й повернув їм жагу до життя.

проект

проект

Світлини розіслали всім учасницям та показали у соцмережах, влітку на основі фотографій з "Віку немає" організатори планують зробити в салоні цікаву виставку,  "щоб це була не просто галерея портретів, а дійсно щось креативне і незвичне".

Зв'язок між майстрами і учасниками не переривається і після закінчення проекту. Колишні моделі спілкуються у групах, дружать, приходять до салону навести красу та в гості.

проект

Позитивні емоції потрібні не лише у поважному віці. Паралельно з "Віку немає" Анна Бойко запровадила і два інші проекти: "Навчи мене жити" — для тих, хто побороли або ще ведуть боротьбу з раком, і "Відчуй свою красу" — для незрячих жінок. 

проект

Учасники проекту "Навчи мене жити"

"Я багато чому навчилася під час спілкування з цими надзвичайними жінками, — зізнається стилистка, — такі проекти допомагають усім нам зрозуміти, що можуть дати нам люди, які борються за життя. Коли я готувала проект "Навчи мене жити",  думала, що це я їм допоможу, спонукаю їх до життя, але виявилося, що це вони мене вчили. Мужність і стійкість онкохворих жінок приголомшує. 

"Відчуй свою красу" — проект для незрячих людей, такі люди дуже рідко замовляють візаж, фотосесію. Ми з командою прагнули подарувати їм відчуття краси. Учасниці тактильно знайомилися з собою новою, вони говорили — я відчуваю, що я гарна. Від цих жінок я дізналася, що, виявляється, незрячим теж потрібні і важливі фото. Є спеціальні програми, які описують світлини голосом — позу, вираз обличчя, колір, довжину волосся. Але найважливіше моє відкриття — треба підтримувати тих, хто цього потребує, не лише заради них, а й заради себе, щоб ми трішечки спускалися на землю і пам'ятали, який у нас є безцінний дар — наше здоров'я".

проект

Учасниці проекту "Відчуй свою красу"

Небайдужа полтавчанка, яка у 2019 році стала Людиною року у м.Полтава та кавалеркою Міжнародного Ордену Королеви Анни за сумлінне служіння Україні "Честь Вітчизни", на цьому не зупиняється. До 2 квітня — Всесвітнього дня розповсюдження інформації про аутизм салоном "Стиль Анни Бойко" запланований б'юті-проект для мам дітей з аутизмом. Спіорганізаторкою чергового благодійного проекту виступить керівниця ГО "Рівновага"  Олена Якименко, мама особливої дитини.

Анна Бойко впевнена: вірити в те, що в тебе все вийде, дарувати добрі емоції і ділитися тим, що маєш — місія, яку може здійснити кожен. Усі ми приходимо у цей світ для чогось. Місія жінки не тільки в тому, щоб народити дитину, мати сім'ю, роботу або карколомну кар'єру, головне — знайти те, що робить щасливою тебе і людей навколо тебе. Лише тоді можна зрозуміти, навіщо ти тут.

У публікації використані фото з архіву Анни Бойко

16341

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: