fbpx
Сьогодні
17:31 27 Бер 2021

У Китаї оголосили бойкот брендам H&M та Nike: у чому справа

Фото: Reuters

Бренди одягу та взуття H&M та Nike потрапили під шквал критики в Китаї: з ними розривають контракти місцеві знаменитості, бойкотують товари та пишуть негативні коментарі в соцмережах.

Про це передає BBC.

Компанії зробили заяви, у яких засуджували Китай у примушуванні уйгурів до збирання бавовни в Сіньцзяні, ще торік, проте про них згадали останніми днями. Комуністична ліга молоді в китайських соцмережах розкритикувала бренди.

Також The Guardian зазначає, що Nike та H&M відмовилися закуповувати бавовну із Сіньцзяна через можливе порушення прав людей.

«Поширюють чутки про бавовну Сіньцзяна, але водночас хочуть заробити грошей у Китаї? Це прийняття бажаного за дійсне!», — написала організація в соцмережі Weibo.

Після цього критикувати бренди почали державні ЗМІ. Так, видання CGTN опублікувало у Weibo відео, на якому нібито показує, як збирають бавовну в Сіньцзяні. У ролику також є цитата, як стверджується, уйгурського фермера, який каже, що «люди боролися, аби працювати».

Китайські знаменитості заявили, що розривають зв'язки з брендами, а декілька платформ для електронного продажу зняли зі своїх сайтів продукцію H&M.

Користувачі в соцмережах закликають бойкотувати товари брендів, а хештег у Weibo «Я підтримую бавовну Сіньцзяна» переглянули понад 1,8 мільярда разів.

H&M China в соцмережі зазначила, що поважає китайських споживачів і «не представляє жодну політичну позицію».

BBC також вказує на те, що критика брендів відбувається після того, як декілька країн Заходу ввели проти Китаю нові санкції у зв'язку з порушенням прав уйгурів.

Хто такі уйгури?

Уйгурська меншина мешкає в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. Вони становлять 45% населення району, а 40% — етнічні ханьці. Усього в Китаї мешкає приблизно 10 мільйонів уйгурів, пише Громадське. 

Відколи Китай відновив контроль над регіоном у 1949 році, у Сіньцзян мігрувало багато етнічних ханьців, через що зараз уйгури стурбовані можливим витісненням власної культури.

Що відомо про становище уйгурів у Китаї?

Активісти, які борються за права уйгурів, наголошують на тому, що Пекін їх дискримінує. Одним із прикладів є так зване їх перевиховання. За свідченнями журналістів та правозахисників, уйгурів ізолюють у «таборах з метою освіти». Декого висилають у рідні міста «під арешт».

Як пише Reuters із посиланням на активістів та експертів ООН, у китайських таборах утримують 1 мільйон уйгурів-мусульман. Китай заперечує це і заявляє, що ці табори лише забезпечують професійну підготовку людей.

Дослідники розповідають, що активісти перебувають у постійному страху через можливі переслідування. Окрім таких порушень прав, проти уйгурів застосовують і побутову дискримінацію, змушуючи меншину почуватися людьми другого сорту. Наприклад, уйгурам можуть відмовити здати номер у готелі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: