fbpx
Сьогодні
12:22 18 Бер 2021

МЗС Канади розкритикувало звіт Ірану щодо катастрофи українського Боїнга

Фото Reuters

Міністр закордонних справ Канади Марк Гарно розкритикував фінальний звіт Ірану щодо катастрофи літака МАУ рейсу Тегеран-Київ у січні 2020 року.

«Звіт не відповідає на дуже важливі питання про те, що дійсно сталося. Він здається неповним і не містить надійних фактів або доказів… Ми глибоко стурбовані через нестачу переконливої інформації і доказів, незважаючи на публікацію цього звіту», — заявив Гарно.

Міністр пообіцяв власний звіт найближчим часом і висловив здивування, що документ від комісії в Ірані «не відповідає на важливі питання».

«Після попереднього вивчення звіту очевидно, що у нас до сих пір немає чітких відповідей на питання про те, чому Іран не вжив необхідних заходів для запобігання трагедії, зокрема не закрив своє авіапростір», — заявив міністр.

Як повідомляла Рубрика, 17 березня Організація цивільної авіації Ірану опублікувала фінальний звіт про збиття літака МАУ, в якому сказано, що причина катастрофи — помилка оператора ППО, який прийняв лайнер за «ворожу ціль».

Нагадаємо, літак Boeing 737−800 авіакомпанії МАУ рейсу Тегеран-Київ було збито вранці 8 січня 2020 року відразу після вильоту з аеропорту столиці Ірану. На четвертий день після катастрофи Тегеран офіційно визнав, що літак МАУ збили його військові, які помилково сплутали його з ворожою ціллю.

Унаслідок аварії загинули всі 176 осіб, що були на борту. Серед загиблих — 11 громадян України. Більшість жертв були з Ірану і Канади.

Іран дотримується позиції, що авіакатастрофа сталася через «людську помилку» оператора ППО, а не за наказом військового керівництва. Україна не погоджується з цією позицією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: