fbpx
Сьогодні
21:18 29 Січ 2021

Антарктичній станції "Академік Вернадський" - 25 років. Зеленський підписав указ про відзначення річниці

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 31/2021 "Про відзначення 25-ї річниці заснування антарктичної станції "Академік Вернадський".

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Згідно з документом, Кабінет Міністрів має розробити та затвердити у двотижневий строк план заходів із відзначення 25-ї річниці заснування антарктичної станції.

Крім того, уряд має профінансувати в установленому порядку видатки на організацію та проведення заходів з нагоди 25-річчя станції "Академік Вернадський".

Зокрема, в лютому 2021 року мають бути проведені урочисті заходи за участю представників органів виконавчої влади, вчених, учасників антарктичних експедицій усіх періодів, представників дипломатичного корпусу та громадськості. У першому півріччі 2021 року планується проведення міжнародної науково-практичної конференції з питань дослідження Антарктики, перспективних напрямів наукової роботи з пошуку нових форм забезпечення протидії викликам і загрозам існуванню людства.

Також передбачається створення інформаційно-просвітницьких проєктів про історію заснування антарктичної станції "Академік Вернадський" та досягнення вітчизняних учених у проведенні наукових досліджень в Антарктиці.

Відповідно до указу, Міністерство закордонних справ має забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами України заходів із відзначення 25-ї річниці заснування антарктичної станції "Академік Вернадський". Також МЗС інформуватиме міжнародну спільноту про внесок України у розвиток фундаментальних і прикладних наукових досліджень в Антарктиці, діяльність антарктичної станції «Академік Вернадський» та виконання нашою державою міжнародних зобов'язань відповідно до Договору про Антарктику.

Довідка

Станція "Академік Вернадський" – єдина українська антарктична станція, розташована на мисі Марина острова Галіндез. Вона працює постійно і є метеорологічною та геофізичною обсерваторією. Була заснована в 1947 році як британська станція «Фарадей», у лютому 1996 року Велика Британія передала її Україні. Тоді ж на станції було відкрито пункт поштового зв'язку, де діє спеціальний поштовий штемпель з перевідною датою "Українська антарктична станція "Академік Вернадський".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: