fbpx
Сьогодні
16:47 30 Гру 2020

Кулеба про відносини з Угорщиною: В новому році ми спробуємо вийти з негативу, в якому опинилися

Візит прем'єра-міністра Угорщини Віктора Орбана до Києва та його зустріч із президентом України Володимиром Зеленським залишається на порядку денному двосторонніх відносин.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив в інтерв'ю ТСН.

«Цей візит (Орбана в Україну. – ред.) не знято з порядку денного. Більше того, я вас запевняю, що президент України готовий провести таку зустріч. Але вона повинна бути змістовною і перезавантажити відносини. І завдання дипломатів зараз підійти до цього моменту», – сказав Кулеба.

Міністр запевнив, що українська сторона відкрита до цієї зустрічі, щоб усунути всі непорозуміння з Угорщиною.

Водночас зауважив Кулеба, для перезавантаження потрібно чітко зафіксувати, що «відтепер правила гри ось такі, і на ці правила погоджуються обидві сторони».

«Ми отримали сигнал з Угорщини, що після суттєвого різкого спаду останнього місяця у відносинах вони готові до відновлення конструктивного діалогу. І ми позитивно відповімо на цей сигнал. Тому з початком нового року Угорщина буде у фокусі, і ми спробуємо вийти з того негативу, в якому опинилися», – заявив міністр.

Відносини між Україною та Угорщиною ускладнилися після ухвалення Верховною Радою Закону "Про освіту" 5 вересня 2017 року. Згідно з нормами цього документа, який набув чинності 28 вересня 2017 року, розширено використання державної мови в шкільному навчанні.

Після цього Угорщина висловила занепокоєння майбутнім угорської меншини в Україні.

Будапешт блокував засідання Комісії Україна – НАТО на вищому рівні й заявляв, що готовий протистояти євроатлантичній інтеграції України, поки до закону не буде внесено зміни.

16 січня Верховна Рада ухвалила в цілому Закон "Про повну загальну середню освіту", яким серед іншого, врегульовується питання навчання мовами корінних народів та національних меншин.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: