fbpx
Сьогодні
19:05 11 Гру 2020

Загиблий киянин врятував життя чотирьох людей: його нирку вперше в Україні пересадили трирічній дівчинці

У Києві в лікарні швидкої допомоги змогли врятувати життя чотирьох людей завдяки згоді рідних на донорство від чоловіка, який отримав смертельну черепно-мозкову травму. 

Про це повідомила засновник Всеукраїнської платформи донорства Ірина Заславець, пише ТСН.

Серед врятованих трирічна дівчинка, їй пересадили нирку від 38-річного донора і таку операцію в Україні провели вперше.

"Влітку у неї раптово розвинулася гостра ниркова недостатність. Перетоніальний діаліз був неефективним, показники були завищені в кілька разів. Час від часу маля змушені були підключати до гемодіалізу, але в такому віці це дуже і дуже погано. Як не прикро говорити, але шанси такої дитинки на нормальне життя були мізерними. Але це вже не має значення. Вночі фантастичний Владислав Закордонець з командою видалили вражені інфекцією нирочки, катетер і встановили дівчинці донорську нирку. Вона працює. Мама, кажуть лікарі, "у шоці"", – розповідає Заславець.

Другу нирку від донора пересадили 50-річному жителю Київської області. Донорська печінка допомогла полегшити стан ще одному пацієнтові Інституту трансплантології – 59-річному чоловікові.

Серце від донора пересаджували в київському Інституті серця. Складну операцію виконала команда Гаврила Ковтуна, завідувача відділенням трансплантації, учня Бориса Тодурова. Нове серце б'ється в грудях 34-річного чоловіка, кілька років страждав дилатаційною кардіоміопатією. При цій хворобі кров не може нормально прокачуватися по тілу через сильний розтягування серцевого м'яза. В Інституті серця говорять, що пацієнт був у критичному стані, часу було обмаль, а тепер після трансплантації чоловіка можна вважати врятованим.

"Та, на жаль, без болю втрати у трансплантації ніяк… Світла пам'ять донору… Глибокі співчуття родині… Дякую за ваше найважче у житті рішення, яке порадувало надію іншим", – написала в своєму дописі Ірина.

Це він зазвичай будить мене серед ночі словами у слухавці: «Ірочка, нас чекають великі справи». І тоді моє серце мало не вилітає з грудей, бо це означає: є згода рідних на донорство.А потім на виході з операційної зустрічає поглядом щасливої дитини, після якого обійняти хочеться усіх на світі Лікарів.Він лагодив серця дорогих мені людей.З ним ми возили пацієнтів з механічними серцями у Мінськ, де ті чекали на донорські. З ним їздити на кожну таку операцію в Україні.За останній рік їх було шість. І це він шість разів асистував Borys Todurov у Ковелі, Києві і Львові.Під час останньої Борис Михайлович сказав: «Скоро уже і Гаврило буде пересаджувати». І я, зізнаюся, дуже чекала цього дня✨ Гаврил Ковтун, мені прикро, що через свій covid я не змогла бути поруч. Але знайте: я страшенно Вами пишаюся!!! Вашим пацієнтам пощастило, що Ви у них є! ❤️Ну, і Ваша перша трансплантація серця очима Artem Sorokin😉

Posted by Iryna Zaslavets on Friday, December 11, 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: