fbpx
Сьогодні
13:31 20 Лис 2020

В ОП вважають, що якщо для утримання курсу України демократію потрібен свій "список Магнітського", то його треба створити

English version here

В Офісі президента України вважають, що якщо для збереження курсу країни на побудову прозорої демократичної держави потрібен свій "список Магнітського" для українських суддів і олігархів, то його треба впровадити.

Про це сказав у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" радник керівника ОП Михайло Подоляк.

"Практично всі наші зовнішньополітичні партнери зайняли дуже чітку позицію щодо останніх ініціатив президента Зеленського, який, у свою чергу, категорично проти реваншу старих непрозорих форматів. У тій самій суперечці з суддями Конституційного суду, які явно пішли на поводу інтересів окремих політичних груп, симпатії всіх без винятку західних інститутів на боці Володимира Олександровича. Про це багато разів прямо було сказано".

Він зазначив, що останній приклад – украй жорстка редакційна колонка Washington Post, в якій "чітко заявлено базову позицію: західні політичні еліти повинні максимально підтримати українського президента й дозволити йому утримати курс на прозору демократичну українську державу".

"Якщо для цього потрібен свій "список Магнітського" для українських суддів і олігархів, то такий санкційний список негайно має бути створений", – наголосив Подоляк.

Довідка: Список Магнітського (також відомий як Список Кардіна)- перелік осіб, згідно позиції його укладачів, які є відповідальними за утримання під вартою, жорстоке поводження та смерть аудитора Сергія Магнітського, а також інші грубі порушення прав людини в Російській Федерації, та серію великих розкрадань грошових засобів із російського бюджету під виглядом повернення податків, розкритих групою юристів та аудиторів, включно з Магнітським.

Список називають також за іменем сенатора США Бенджаміна Кардіна, який разом із членом Палати представників США Джеймсом Макговерном 26 квітня 2010 року звернувся до Державного секретаря США Гілларі Клінтон із проханням ввести ряд персональних санкцій проти даних осіб із додатком списку імен.

Початково до списку включили 60 прізвищ чиновників з МВС, ФСБ, Арбітражного суду, Генеральної прокуратури, Федеральної служби виконання покарань, а також короткий опис ролі кожної з указаних осіб у справі Hermitage Capital та переслідуванні Сергія Магнітського. Надалі, після того, як на основі ініціатив Кардіна та інших осіб у різних країнах приймались різні нормативні акти, кількість людей у них іноді відрізнялась від початкового списку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: