fbpx
Сьогодні
22:16 20 Жов 2020

"На вулиці при свічках": у Києві читали заборонену книгу про Стуса

English version here

Фото: Watchers.Media

Увечері у вівторок, 20 жовтня, активісти провели в центрі Києва «читання при свічках» книги Вахтанга Кіпіані Справа Василя Стуса, поширювати яку напередодні заборонив суд.

Читання вголос у Києві влаштували на вулиці Володимирській.

Акцію на підтримку книги організував громадянський рух Відсіч, реагуючи на рішення Дарницького райсуду столиці, який 19 жовтня частково задовольнив позов Віктора Медведчука до Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat.

Організатори запросили всіх охочих взяти з собою заборонену книгу та прийти о 19:30 «з ковдрами, карематами, чаєм/кавою і свічками» до будівлі Печерського районного суду Києва (Володимирська, 15) — «найчеснішого українського суду, "спадкоємця" того [суду], де 30 років тому засудили Стуса».

Формат читань, за задумом організаторів, має нагадати суспільству про радянські часи, «коли правдива українська література заборонялася цензурою і люди змушені були читати вночі, потайки, при світлі свічок». «Тільки так можна було сховатися від репресивної машини, якщо пощастить. Тепер совок повертається», — заявили організатори акції.

Вона відбулася і на підтримку флешмобу #ПідтримайСправуСтуса та #ВсіхНеЗасудиш — українців закликають купувати книгу та розповідати про неї.

"Провели акцію тому, що вчора було винесено жахливий вирок суду, який є першим жахливим кроком у напрямку запровадження цензури, з якою Україна бореться дуже давно життям українських поетів, кров'ю", – розповіла Катерина Чапура.

За її словами, за допомогою перформансу організатори намагалися продемонструвати абсурдність читання книжок вночі при свічках та заборони книжок, як за часів СРСР.

19 жовтня Дарницький райсуд Києва заборонив поширювати надрукований тираж книги "Справа Василя Стуса" без дозволу Медведчука.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: