fbpx
Сьогодні
19:34 13 Жов 2020

Герус заявив, що девальвація гривні "з'їла" урізання "зеленого" тарифу енергетиків

Девальвація курсу гривні по відношенню до євро, в якому зафіксовано «зелений» тариф для інвесторів поновлюваних джерел енергії (ПДЕ), нівелювало розмір скорочення самого зеленого тарифу, передбаченого законом 810-IX.

Про це в інтерв'ю виданню «Ліга.Бізнес» повідомив глава комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

«Наш «зелений» тариф зафіксований в євро, через що в разі девальвації гривні він стає ще більш непідйомним. Нагадаю, що євро за останні три місяці по відношенню до гривні подорожчало з 27 до 33 грн. Фактично, те урізання, яке ми зробили – його вже немає. Тому гривня девальвувала більше, ніж сума, на яку ми урізали «зелений» тариф», – сказав він.

За його словами, сьогоднішня проблема ринку електроенергії – це результат завищених «зелених» тарифів для СЕС і ВЕС.

«Ще у 2017 році було зрозуміло, що державі в якийсь момент просто перестане вистачати грошей, щоб їх виплачувати. Сьогоднішня криза носить виключно фінансовий характер. Цю проблему якось треба буде розв'язати. Ми намагалися її вирішити законом про зниження «зеленого» тарифу», – зазначивГерус.

Як підкреслив глава енергетичного комітету, українська економіка не може безболісно обслуговувати занадто високі «зелені» тарифи.

«Коли в березні наступного року знову зросте виробництво на СЕС, у нас знову виникнуть борги і знову доведеться шукати вихід із ситуації», – резюмував він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: