fbpx
Сьогодні
16:37 29 Вер 2020

Комітет Ради рекомендує створити Бюро економічної безпеки: Гетманцев пояснив, що "зради немає"

Данило Гетманцев

Фінансовий комітет рекомендує Верховній раді створити Бюро економічної безпеки замість податкової міліції. Парламенту рекомендують ухвалити відповідний законопроект №3087-д у другому читанні.

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Вказано, що дискусія з приводу цього законопроєкту триває понад рік, члени комітету розглянули понад 1500 правок, з яких 1100 враховано.

"Члени комітету обговорили спірні питання щодо складу конкурсної комісії для призначення директора бюро, вимог до освіти директора, доцільності створення тренінгового центру, обов'язковості застосування поліграфа в роботі, доступу до інформаційних джерел, стратегії роботи, граничної чисельності та проведення аудиту бюро", – сказано у повідомленні.

Нардепи вирішили, що конкурсна комісія з відбору директора БЕБ має складатися з трьох осіб від Кабінету міністрів, трьох осіб від Ради національної безпеки і оборони, трьох осіб від ВР (2 представники комітету фінансів, податкової та митної політики та одна особа від комітету з питань правоохоронної діяльності).

Також парламентарі підтримали поправку, що директор Бюро має мати вищу юридичну та/або економічну освіту, стаж роботи за спеціальністю не менше десяти років, досвід роботи на керівних посадах в органах влади, підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності не менше п'яти років. Він має вільно володіти державною мовою і бути здатним за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров'я виконувати відповідні службові обов'язки.

"Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній раді проект закону "Про бюро економічної безпеки" № 3087-д прийняти в другому читанні та в цілому як закон", – сказано у повідомленні.

Голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев заявив, що згідно законопроєкту про створення Бюро економічної безпеки, СБУ все таки не буде займатися економікою, як про це раніше повідомляв заступник голови комітету Ярослав Железняк.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

"Дякую колезі Железняк за пильність, проте в законопроекті БЕБ ніякої зради немає. 

Комітетом було підтримано виключити всі норми, що стосуються розслідувань у сфері економіки у всіх галузевих законах, які зачіпають компетентні функції СБУ. 

Діяльність підрозділів суворо обмежена, функціональним набором, що залишився. Отже, все ок. СБУ не займається економікою, як і обіцяли", – пише він.

Нагадаємо, на початку вересня Верховна Рада зробила крок до створення Бюро економічної безпеки, яке має замінити податкову міліцію. Нардепи схвалили за основу у першому читанні законопроект №3087-д.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: