fbpx
Сьогодні
12:24 03 Вер 2020

В Україні створюють Бюро економічної безпеки: для чого цей орган

Верховна Рада зробила крок до створення Бюро економічної безпеки, яке має замінити податкову міліцію.

Нардепи схвалили за основу у першому читанні законопроект №3087-д.

Закон пропонує розділення сервісної та правоохоронної функцій податкової служби, ліквідацію податкової міліції, оптимізацію структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері фінансів, і, власне, створення Бюро економічної безпеки, передає РБК.

Бюро буде мати статус правоохоронного органу, а його директора призначатиме президент за поданням конкурсної комісії, яка подає на розгляд главі держави три найкращих кандидатури. Директор Бюро підзвітний Раді і президенту.

Бюро буде здійснювати заходи із запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави.

Максимальна кількість працівників відомства – не більше 4 000 осіб.

Згідно з проектом, детективи БЕБ будуть мати достатньо повноважень для оперативно-розшукової діяльності, а також досудового розслідування злочинів. Цей орган матиме право прямого доступу до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи.

У законі прописано, що у складі центрального управління Бюро діятиме підрозділ внутрішнього контролю для попередження, виявлення та відповідного реагування на прояви корупції.

Бюро щоквартально має публікувати звіт про діяльність на своєму офіційному веб-сайті.

Крім ліквідації податкової міліції, пропонується і ліквідація підрозділів контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України.

"Закон про бюро економічної безпеки прийнятий в першому читанні, з дорученням Комітету доопрацювати закон, прибравши БЕБ з підпорядкування президенту в підпорядкування КМ (Кабмін). Це було не просте рішення. Дякую колегам за підтримку!" – написав глава комітету ВР з питань фінансової, митної та податкої політики Данило Гетманцев у телеграмі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: