fbpx
Сьогодні
21:53 15 Вер 2020

У МЗС прокоментували скарги РФ щодо водопостачання до окупованого Криму

Міністерство закордонних справ (МЗС) заявило, що водопостачання до Криму з континентальної України буде повністю відновлене тільки після повної деокупації півострова.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

"Констатуємо той факт, що під приводом "гуманітарної потреби", російській окупаційній владі в Криму не вистачає води на прискорений розвиток військових об'єктів та підприємств військово-промислового комплексу. Очевидним є і той факт, що потреба у водних ресурсах зростає на тлі колонізації півострова – стрімкого зростання населення в рамках цілеспрямованої політики заміни демографічного складу Криму", – йдеться в коментарі.

Також у відомстві наголошують, що такі дії держави-окупанта є воєнним злочином, а їхня мета – заселення українських територій громадянами РФ, які лояльно ставляться до "експансивної політики своєї держави та, таким чином, здійснення закріплення незаконної окупації".

Окрім цього, злочинами проти людяності та воєнними злочинами є вбивства, насильницькі зникнення, катування, посягання на людську гідність тощо, вчинені проти громадян України в тимчасово окупованому Криму. Саме ці злочини є предметом кримінальних проваджень в Україні, вивчаються Офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду в межах попереднього вивчення ситуації в Україні, а також засуджуються вони й міжнародним співтовариством.

"Щодо забезпечення водою населення тимчасово окупованого Криму, то, як і у випадку з забезпеченням тимчасово окупованої території іншими ресурсами, продуктами харчування та медичними матеріалами, відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, це повністю відноситься до зобов'язань держави-окупанта – Російської Федерації", – наголосили у міністерстві.

У зовнішньополітичному відомстві зазначають, що будь-які заяви про нібито порушення норм міжнародного права Україною у зв'язку з припиненням водопостачання є нікчемними з правової точки зору і, очевидно, "покликані на те, щоб "призначити винного" за витрати, які несе РФ уже сьомий рік внаслідок незаконної окупації Криму та розгортання масштабної мілітаризації півострова, за яку сплачують російські платники податків".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: