fbpx
Сьогодні
14:01 31 Сер 2020

"Євросолідарність" закликає звільнити Фокіна з ТКГ, а "Голос" виступає проти надання особливого статусу будь-якій території України

Фракція "Євросолідарність" закликає владу негайно звільнити Вітольда Фокіна з посади першого заступника глави української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це заявила співголова фракції "ЄС" Ірина Геращенко 31 серпня під час наради голів фракцій і депутатських груп.

"Як представник України в гуманітарній підгрупі в Мінську (з червня 2014 року по травень 2019 року) я точно знаю, що там немає самодіяльності і всі учасники дуже чітко виконують директиви Міністерства закордонних справ і Президента. І хочемо нагадати, що з вуст нинішніх очільників (української делегації) ТКГ останні заяви звучать як державна зрада, коли на Україну набираються все нові й нові зобов'язання, а Російська Федерація, яка не виконала жодного пункту Мінських угод…

І треба зараз не вбивць помилувати, а зробити все, щоб Російська Федерація пішла геть із Криму та Донбасу. І власне, ми очікуємо від влади негайного звільнення Фокіна з ТКГ", – зауважила Геращенко.

У фракції "Голос" виступають проти надання особливого статусу будь-яким територіям України, заявляє глава фракції Сергій Рахманін.

"Чому вони мають отримувати окремий статус і такий статус не отримують ті регіони, які були законослухняними, й увесь час працювали на країну, на її територіальну цілісність? Будь-які спроби, навіть формально, навіть частково надати які-небудь преференції, політичні, державні, законотворчі … є величезною загрозою. Це фактично може призвести до порушення територіальної цілісності, повноцінної вже", – сказав Рахманін журналістам.

За його словами, він і фракція "Голос" є противником надання особливого статусу будь-якій території.

Відповідаючи на запитання, чи вимагатиме Верховна Рада звільнення Вітольда Фокіна від обов'язків заступника глави української делегації в ТКГ, Рахманін сказав, що парламент не має юридичних підстав для цього.

"Члени контактної групи призначаються указом президента", – роз'яснив він.

Водночас Рахманін зазначив, що Верховна Рада навряд чи прийматиме з стосовно цього яку-небудь заяву.

"Потрібно погоджувати з колегами. Але враховуючи стосунки, які існують між монобільшістю і президентом, є величезні сумніви, що Верховна Рада може спромогтися на відповідні заяви. В будь-якому разі, юридичних наслідків ця заява не матиме", – наголосив керівник фракції.

Раніше Вітольд Фокін заявив, що, на його думку, війна на Донбасі припиниться і вбережуться життя українських бійців за умови надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей. Також Фокін згадав і про оголошення загальної амністії.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: