fbpx
Сьогодні
09:49 24 Сер 2020

Зеленський на Софійській площі привітав з Днем Незалежності та пообіцяв, що Україна буде "першою в Європі за людським щастям"

Фото Reuters

24 серпня Україна відзначає свій 29-й День Незалежності — цьогоріч масові заходи обмежено через світову пандемію коронавірусу та спалах цієї хвороби в Україні.

Низку офіційних заходів все ж заплановано (як у Києві, так і в регіонах України): від покладання квітів до пам'ятників історичних діячів до церемоній вручення державних нагород тим, хто зробив особливий внесок у здобуття Україною незалежності, розвиток держави, захист її суверенітету та територіальної цілісності.

Заходи за участю перших осіб країни розпочалися о 9:00 в столиці України.

На Михайлівській площі в Києві президент Володимир Зеленський та його дружина Олена приєднаються до церемонії пам'яті полеглих захисників України. Після цього на столичній Софійській площі Зеленський виступив з промовою з нагоди 29-ї річниці незалежності України та вручить державні нагороди.

Зеленський День незалежності

Фото Reuters

Зеленський заявив, що Україна згодом буде першою в Європі за людським щастям, а не тільки за розміром території

У своєму виступі президент Зеленський згадав, що частина країни окупована, але має повернутися додому.

"Кожна мама хоче, щоб її діти завжди були вдома. Та, на жаль, за нашим сімейним столом бракує Донецька, Луганська, і Криму. Та ми робимо все, щоб настав день і вони повернулися. Повернулися в країну, яку вони не впізнають. Країну, що буде першою в Європі за людським щастям, а не тільки за розміром території. Хоча ні своє щастя, ні свої території ми нікому не віддамо. Країну, для якої найвища цінність – це життя і здоров'я громадянина, а не те, за кого він голосував на виборах президента", – сказав Зеленський.

Він додав, що наразі 29 днів, як українські міста та села не ховають своїх героїв, 29 днів, як дружини та діти чують у телефонній слухавці: "Цілую вас, мої рідні. Скоро повернусь додому".

Зеленський закликав українців до єдності і згуртованості, щоб ні сусіди, ні внутрішні чужинці не могли посіяти розбрат в державі.

"Я також гадаю, кожна мама хоче, щоб її діти не сварились. То може дітям годі змагатися у тому, хто більше та правильніше любить неньку Україну? Вона мріє, щоб ми були єдині та згуртовані. І зробити їй такий подарунок нам точно під силу", – сказав Зеленський.

За його словами, для цього всім треба згадати, що незалежно від мови, релігії та національності – всі українці брати і сестри, діти України, і нікому не треба давати шансу посіяти між нами розбрат. "Ні сусідам, ні внутрішнім чужинцям. Тим, що обкрадали нашу маму-Україну 29 років, бо ніколи не вважали її рідною", – наголосив Президент.

Уже другий рік поспіль святкування проходять без офіційного військового параду. Як альтернатива йому 24 серпня в Києві відбудеться Марш захисників України — від парку Шевченка до Майдану Незалежності. Його проводять ветеранські організації учасників АТО/ООС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: