fbpx
Сьогодні
20:27 21 Сер 2020

Шмигаль назвав шлях вирішення конфлікту між атомною енергетикою і "зеленою"

Фото Reuters

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав шлях вирішення конфлікту між атомною енергетикою і "зеленою".

Про це пише Укрінформ.

"Шлях дуже простий – це енергетичний баланс країни. Він затверджений, його треба дотримуватися. Тут не йде мова про конфлікт між видами енергетики, а про системну кризу в енергетичній системі України. Ми, на жаль, не один місяць до цього йшли, й потрапили в неї одночасно з початком епідемії та економічної кризи.

По-перше, сталося зниження загального попиту, по-друге – в енергосистемі виник дисбаланс через перевиробництво сонячної енергії. З приходом весняно-літнього сезону в Україні цього року в експлуатацію ввели вдвічі більше об'єктів сонячної енергетики, ніж було заплановано. Причому, ми вимушені за цю енергію платити, тому що так укладені угоди: споживаєш чи не споживаєш, а плати. Цю ситуацію я однозначно кваліфікую як безвідповідальність минулих керівників Укренерго, які бездумно видавали дозволи на будівництво сонячних електростанцій. Можливо тут була присутня корупційна складова, нехай правоохоронні органи з цим розбираються", – пояснює Шмигаль.

Він зазначив, що стратегічно важливо щоб Україна стала країною, де більша частина енергетики є "чистою", але не такою ціною, як зараз – з тарифом від 5 до 15 гривень за кіловат. Це, певно, найдорожча "зелена" енергія в Європі. При тому, що в Україні є всі передумови для того, щоб ця енергія коштувала 1,2-1,3 грн/кВт.

"На сьогодні нам вдалося збалансувати ринок. Ми провели перемовини з інвесторами в зелену енергетику, зберегли ціну для населення на рівні 1,68 грн/кВт, яку, і я на цьому завжди наголошував, ми не будемо змінювати. Сьогодні «Енергоатом» працює в штатному режимі, проводяться всі планові ремонти, попит на електроенергію зростає. Лишається питання фінансового збалансування ринку, тому що у нас є борги перед виробниками альтернативної енергії. І воно потребуватиме більше часу для вирішення, тому що мова йде про мільярдну заборгованість. Але в нас є надія, що із запуском аукціонів на побудову нових станцій, де переможець визначатиметься за пропозицією найнижчого тарифу, проблема з часом зникне", – резюмує прем'єр-міністр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: