fbpx
Сьогодні
10:27 14 Сер 2020

Зеленський сподівається, що депутати проголосують за збільшення мінімальної зарплати

Фото: facebook.com/zelenskiy95

Президент Володимир Зеленський наголошує, що збільшення з 1 вересня мінімальної зарплати до 5 тис. грн, яке передбачене президентським законопроектом, – це перший етап. Впродовж 2021 року мають бути реалізовані наступні етапи підвищення.

"Впевнений, що депутати проголосують законопроект, поданий від президента України, за збільшення мінімальної заробітної плати до п'яти тисяч гривень. Потім другий етап цієї програми – збільшення з 2021 року до шести тисяч гривень. І впродовж 2021 року буде третя частина – ми збільшимо до шести з половиною тисяч гривень", – сказав він.

За словами президента, після підвищення мінімальної заробітної плати зростуть доходи працівників бюджетної сфери: вчителів, медиків, соцпрацівників, оскільки їхні посадові оклади розраховуються за єдиною тарифною сіткою, прив'язаною до мінімальної зарплати.

Президент звернувся до Дмитра Разумкова з проханням провести позачергове засідання парламенту 25 серпня, після Дня Незалежності України, та закликав народних депутатів підтримати президентський законопроект щодо збільшення розміру мінімальної зарплати.

Епідемія коронавірусу та обмежувальні заходи, пов'язані з недопущенням поширення COVID-19, вдарили по реальних доходах громадян і, як наслідок, призвели до зменшення заощаджень.

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин зауважив, що в першому півріччі 2020 року заощадження населення скоротилися майже на 6%.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий також наголосив, що, за їхніми підрахунками, фонд оплати праці у структурі витрат на виробництво в Україні є дуже незначним – на рівні 5-8%, тоді як у європейських країнах це 25-30%, тому бізнес має ресурс для підвищення зарплат.

Підвищення «мінімалки» сприятиме виведенню з тіні зарплат українців, коли роботодавець офіційно встановлює працівнику найнижчий дозволений законом оклад, а іншу частину зарплати віддає у конверті, ухиляючись від сплати єдиного соцвнеску. Також це стимулюватиме зростання рівня середніх зарплат в Україні та сприятиме зменшенню відтоку людського капіталу за кордон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: