fbpx
Сьогодні
23:04 08 Сер 2020

У КВУ заявили, що правових підстав для скасування виборів в ОРЛО немає

У Комітеті виборців України (КВУ) не бачать правових підстав для скасування місцевих виборів на території Луганської області.

Про це заявив голова Луганського обласного відділення "Комітету виборців України" Олексій Свєтіков, передає РБК-Україна.

"У 2015 році дійсно в деяких населених пунктах, розташованих вздовж лінії розмежування, місцеві вибори не призначалися і не проводилися, підставою для цього була частина п'ята розділу XV Закону України "Про місцеві вибори". Однак цей закон втратив чинність, а Виборчий кодекс України подібної норми, яка передбачає непроведення виборів за мотивами можливої ​​їх небезпеки, не містить. Не містять таку норму і інші закони України, в тому числі закон "Про деокупацію", – зазначає Свєтіков.

Експерт зазначає, що активне і пасивне виборче право – одне з прав, гарантованих Конституцією України, і тільки Конституцією і законами України можливе обмеження цих прав.

"Тому у ЦВК немає законних підстав для непризначення перших виборів місцевих рад, що створюються на територіях, що знаходяться у лінії розмежування", – додає він.

Крім того, за його словами, на всіх виборчих дільницях, розташованих на підконтрольній території, в минулому році тричі проводилося голосування – 2 рази під час виборів президента України і 1 раз під час виборів народних депутатів.

"Ексцесів в Луганській області не було, тому дивною виглядає" турбота "про безпеку під час місцевих виборів. Турбота про безпеку була виправданою під час місцевих виборів 2015 року, проте зараз мета людей, які хочуть не проводити вибори, наприклад, в Сєверодонецьку, який знаходиться в 30 км від лінії розмежування, і жодного разу за час війни не піддавався обстрілу, здається лицемірством ", – вважає Свєтіков.

Експерт також порадив уважно подивитися на пункти перший і п'ятий постанови Верховної ради від 15.07.2020 року №795 "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році".

"Відповідно до цієї постанови ВР в разі, якщо десь не будуть призначені перші вибори, то там повинні проводитися чергові місцеві вибори. Якщо, звичайно, ЦВК буде керуватися законами і постановами Верховної Ради, а не створювати свої закони для себе", – констатують в КВУ.

Раніше у ЦВК пояснили, чи зміняться повноваження політичних партій через ліквідацію районів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: