fbpx
Сьогодні
13:08 31 Лип 2020

Кулеба прокоментував лист Козака: Україна виступає за збереження Мінська та "нормандського формату"

Україна зацікавлена у збереженні нинішньої інфраструктури мирного врегулювання ситуації на Донбасі — нормандського формату й мінського переговорного процесу, та уважно спостерігає за подальшими діями Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу.

"Багато емоцій, багато кроків, спроб посилити свою позицію в переговорному процесі, ми уважно спостерігаємо за тим, що на практиці відбуватиметься після цього листа пана Козака з боку Російської Федерації. Україна налаштована абсолютно принципово на збереження нормандського формату, на продовження функціонування мінського процесу, у якому в ТКГ Україна і Росія як сторони конфлікту за посередництва ОБСЄ шукають рішення, які можуть сприяти мирному врегулюванню і вести до нього", – зазначив Кулеба, коментуючи лист Козака щодо можливості припинення переговорів на рівні радників у нормандському форматі.

Міністр нагадав, що у 2014 році сформувалася інфраструктура мирного процесу, яка складається з нормандських самітів, "нормандського квартету" міністрів закордонних справ, "нормандського квартету" радників лідерів чотирьох країни і ТКГ, всередині якої є багато підгруп.

"Україна зацікавлена у збереженні цієї інфраструктури, яка показала, що вона здатна виконувати ефективну й конструктивну роль, якщо Російська Федерація налаштована на пошук рішень, а не створення нових проблем", – підкреслив очільник українського МЗС.

Кулеба нагадав, що саме під час зустрічей у нормандському форматі досягаються політичні домовленості на найвищому рівні, які потім реалізуються в мінському переговорному процесі.

Водночас, за його словами, крім листа Козака, який вчора з'явився у ЗМІ, українська сторона не отримувала інших сигналів і не бачила якихось конкретних кроків з боку Російської Федерації.

Кулеба наголосив, що Україна не поспішає з висновками, а чекає на подальші кроки Росії у цьому напрямі.

Раніше ЗМІ повідомили, що заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак надіслав листи радникам лідерів країн нормандського формату, де нібито назвав перемовини щодо Донбасу на рівні радників беззмістовними і запропонував відмовитися від них. Глава Офісу президента Андрій Єрмак прокоментував лист.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: