fbpx
Сьогодні
14:53 26 Лип 2020

Загибель волонтера Кучапіна: священник відмовився від своєї версії про вбивство та опублікував фото у гіпсі

Священник-волонтер Захарія Керстюк, один із перших хто висунув версію про вбивство волонтера Олексія Кучапіна, підтримав версію поліції про природню смерть.

Відповідне звернення він оприлюднив на своїй сторінці у Facebook, наголосивши, що воно зроблено «особисто, добровільно, при свідомій пам'яті та здоровому глузді».

«Щодо Олексія не було здійснено жодних насильницьких дій, і його смерть не була спричинена вбивством. Поліція спрацювала професійно, оперативно, в рамках прийнятих процедур», — написав він українською мовою.

Офіційна заява:Я, Захарія Керстюк, після наданих мені беззаперечних доказів, повністью приймаю позицію поліції,…

Posted by Захария Керстюк on Saturday, July 25, 2020

Керстюк спростував тиск з боку правоохоронців та церкви, а також заперечує допомогу безхатькам на столичному Центральному вокзалі та зв'язок з Олексієм Кучапіним та Домом милосердя. Свою участь у цій історії він назвав «ганебною».

В іншому пості, опублікованому через декілька годин і написаному російською мовою (як і більшість повідомлень в його Facebook), Захарія Керстюк ще раз підтвердив спростування та декілька разів назвав себе самозванцем, який приписував собі волонтерство.

«Ця сторінка ніким не зламувалася, і на мене ніхто не тиснув. Як ви знаєте, зараз я перебуваю не в найкращій фізичній формі (зламані три ребра, рука, нога, і багато іншого)», — написав він, опублікувавши фото загіпсованої руки.

Дорогие Друзья (если Вы меня ещё таковым считаете), хочу сказать Вам, что опубликованное ниже заявление – написал…

Posted by Захария Керстюк on Sunday, July 26, 2020

Перед тим ведучий католицького «Радіо Марія» Олексій Погорєлов заявляв про те, що всі чутки про вбивство волонтера не містять конкретики та походять від одного джерела — священика УПЦ МП Захарії Керстюка, якого він охарактеризував як провокатора.

«Виявилося, що абсолютно вся (100%) інформація про погрози, переслідування поліції, торгівлю людьми вийшла із одного джерела, а потім була творчо опрацьована багатьма, які, дописуючи «Льоша, Льошенька», особливо близько не знаючи цієї людини, давали оманливе враження, що про погрози було відомо багатьом, що вони точно мали місце», — писав Погорєлов.

За його словами, інші волонтерські організації не стикалися з перешкоджанням у допомозі бездомним з боку поліції, а прихожани лютеранської церкви, до якої належав загиблий, відкидали будь-які чутки про погрози.

Про свою довіру до версії поліції написало й керівництво «Дому милосердя», яким до того завідував померлий Кучапін. В останньому дописі волонтери ще раз підкреслили, що довіряють поліції.

«Ми щиро вдячні, що є небайдужі люди, які переймаються долею Олексія, проте в нас немає причин не довіряти офіційному слідству… На цей момент в немає інформації яка би стосувалася когось, хто не є його родичем або близьким другом. Просимо зберігати їхнє право на приватне життя. Ніякої інформації з достовірних джерел про погрози Олексію і «Дому милосердя» з боку поліції чи інших осіб до трагедії немає», — йдеться в повідомленні.

«Дім милосердя» також пояснив, що закриття сайту ніяк не пов'язане зі смертю Кучапіна, а доступ до його соцмереж отримала дружина, якій передала телефон чоловіка поліція, бо той не є речовим доказом у справі.

Також волонтери підкреслили, що їхня організація займалась звільненням людей з трудового рабства або поверненням незаконно вилучених квартир несистематично, оскільки головною діяльністю була рутинна допомога бездомним.

«Не треба висувати на передній план боротьбу з рабством і повернення нерухомості – це викривлення дійсності та обезцінення праці Олексія і його команди в головному напрямку, де допомогу отримали сотні людей», — підкреслили волонтери у заяві, яку підписали своїми іменами.

Нагадаємо, що чоловік 16 липня сказав рідним, що їде до Дніпра, і після цього перестав виходити на зв'язок. 19 липня до поліції подзвонила його дружина. Тіло померлого знайшли у Києві 21 липня.

Друзі Кучапіна не повірили у природню смерть і навідалися до будинку, де знайшли його тіло. Біля смітника вони побачили закривавлений диван, який раніше стояв у тій квартирі.

Після того, як фото залитого кров'ю дивану оприлюднили в соцмережах, поліція розкрила більше деталей обставин смерті волонтера. За даними поліцейських, квартира була зачинена з середини, а серед речей померлого вилучили 11 таблеток білого кольору та записку.

Знайомі волонтера заявляють, що правоохоронці навмисно затягують процес упізнання тіла, аби знищити будь-які докази його вбивства.

Після скандалу, що спалахнув на тлі звинувачень у спробі зам'яти злочин, у МВС заявили, що розслідують цю справу за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: