fbpx
Сьогодні
18:10 15 Лип 2020

Укроборонпром стягнув $8 млн з американської фірми-партнера Коломойського в Стокгольмському арбітражі

Колегія арбітрів Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати ухвалила стягнути з фірми – партнера Gray Fox Коломойського $8,3 млн за неповернутий аванс по зірваному контракту на користь Укроборонпрому

Про це повідомила прес-служба "Укроборонпрому".

Зараз підприємство вживає заходів для виконання зазначеного арбітражного рішення на території США.

У березні 2018 року державний завод "Артем" уклав контракт на суму $16,6 млн з американською Gray Fox Aviation and Logistics, Inc. У травні 2018-го "Артем" заплатив Gray Fox передоплату – $8,3 мільйона. Минув рік, але Gray Fox обладнання заводу так і не поставила. Термін контракту сплив наприкінці квітня 2019 року. У червні 2019-го СБУ відкрила кримінальне провадження і вже у жовтні затримала кількох чиновників, причетних до цього контракту.

Предмет договору – постачання стратегічно важливої лінії для виготовлення снарядів калібру 152 і 155 міліметрів. Контракт між Gray Fox Aviation and Logistics, Inc. та Артемом уклали у 2018 році.

Згідно з розслідуванням Bihus.Info, компанія Gray Fox нещодавно стала партнером компанії "Рокіт-М", яка належить українським олігархам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову. Як з'ясували журналісти, спільна фірма групи Коломойського і Gray Fox "Рокіт-М" хоче виробляти саме ті снаряди великого калібру, які вже мав би виробляти державний завод "Артем", але не може це робити, оскільки Gray Fox не надала замовлене за контрактом обладнання.

В Укроборонпромі зазначили, що процес тривав майже рік і завершився повною перемогою українського оборонного підприємства над недобросовісним виконавцем надважливого державного контракту.

За інформацією правоохоронних органів, кошти, отримані постачальником у якості авансу, були майже повністю перераховані на приватні рахунки керівництва Gray Fox та членів їх родин, тобто, використані нецільовим способом. Прикметно, що поки тривав судовий процес, головний операційний директор американської компанії, який керував проектом, був засуджений у США до 12,5 років ув'язнення за організацію міжнародної схеми шахрайства, із зобов'язанням виплатити потерпілим 7 млн доларів відшкодування.

#oboronka ⚡️⚡️⚡️Важлива для країни перемога – ДАХК «Артем» виграла арбітражний процес у американської компанії Gray Fox,…

Posted by Державний концерн "Укроборонпром" on Wednesday, July 15, 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: