fbpx
Сьогодні
20:37 24 Чер 2020

У Академії наук незаконно забрали 7 га київської землі біля парку Феофанія під елітні котеджі, - розслідування

Зйомка з дрону: Денис Казанський

У Академії наук України (НАНУ) забрали земельну ділянку в 7 гектарів під котеджі в районі парку Феофанія на основі одного листа. Землю легалізували при Черновецькому і забудували дорогими особняками, тепер там закрите елітне селище.

Розслідування про це зробив відомий журналіст Денис Казанський.

"У Голосіївському районі Києва є вулиця Метрологічна, де розташовані земельні ділянки, які належать Національній академії наук України. Місце в усіх відношеннях вдале. З одного боку – тиша, відносно чисте повітря (поруч – парк Феофанія). З іншого – неподалік хороша транспортна розв'язка , і дістатися машиною до центру міста можна всього за 15 хвилин. Двадцять років тому це місце було практично безлюдним, але спритні чиновники придивилися собі ласий шматок землі і придумали, як привласнити його безкоштовно", – пише журналіст.

"Схема була реалізована нехитра і відверто злочинна. Але враховуючи, що справа була ще в кінці 1990-х, зійшло і так. В Академії наук була знайдена "своя людина", яка погодилася підписати документ про відчуження земельної ділянки площею в 7 гектарів на вулиці Метрологічній. Ним виявився керуючий справами НАНУ Валерій Арсенюк, який у вересні 1997 року підписав лист про те, що він не проти відчуження землі і передачі її під котеджне будівництво.

Одного цього паперу було, зрозуміло, не досить. Порядок відчуження землі НАНУ зовсім інший. Згідно закону про статус НАНУ, відведення земельних ділянок НАН може бути здійснено тільки за рішенням президії НАНУ. Однак, такого рішення не було, і отже, земельна ділянкаа ніяк не могла бути відданою під котеджі рішенням одного тільки Арсенюка.

За словами адвоката Інституту геологічних наук НАНУ Дмитра Бугая, незважаючи на відсутність рішення президії, якимось магічним чином ділкам виявилося досить одного листа від керуючого справами НАНУ, щоб роздобути землю під забудову. Протягом наступних десяти років на основі листа Арсенюка вони змогли оформити право власності та всі необхідні документи на землі НАНУ, не заплативши самої Академії ніякої матеріальної компенсації.

Фінальний акорд цієї історії припав на легендарні часи мера Черновецького. Валерій Арсенюк, який підписав той самий загадковий лист, з якого все і почалося, був застрелений кілером в травні 2008 року на вулиці Антоновича. Таким чином, запитати про самовільне виділення землі під котеджне селище на вулиці Метрологічна вже не з кого.

На земельній ділянці НАНУ досить швидко виросло закрите котеджне селище. Потрапити туди сторонній людині непросто. Однак, можна поглянути на будинки з дрона, і цього буде достатньо, щоб зрозуміти, що за люди живуть в цьому місці", – публікує Денис Казанський.

"Згідно з даними з відкритих джерел, серед мешканців селища є дуже високопоставлені громадяни. Зокрема, суддя Ігор Плюшко. У минулому році він був відсторонений рішенням Вищої ради правосуддя через те… що не вказав у своїй декларації той самий котедж.

З огляду на ці обставини, не складе великих труднощів здогадатися, з якої причини столичні чиновники без проблем оформили документи на цю землю, не маючи на те законних підстав. Високі посади, гроші, зв'язку в Україні завжди були сильнішими законів", – зауважує Денис Казанський.

"Ситуація склалася абсолютно парадоксальна. Здавалося б, незаконність відчуження землі очевидна. За фактом впливові люди, в тому числі і діючий суддя, просто незаконно захопили земельну ділянку НАНУ, чим завдали державі великої матеріальної шкоди. Однак, не дивлячись на очевидність корупційної схеми, ніхто так і не поніс за неї покарання. Змінюються влади, а до цінної ділянки столичної землі, нахабно захопленої у НАНУ, нікому немає діла", – заявляє журналіст.

Читайте також: "Чотирьом дорослим людям стало погано від великої кількості газу": інтерв'ю з мешканцем будинку на Позняках, що постраждав від вибуху

Важливо прочитати: "Вибух на Позняках: хто повинен стежити за станом комунікацій"

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: