fbpx
Сьогодні
Розбір 13:15 24 Чер 2020

Вибух на Позняках: хто має слідкувати за станом комунікацій

Стан внутрішньобудинкових комунікацій — хто за нього відповідає та скільки коштує ремонт

У минулі вихідні у Києві сталася трагедія: у будинку на вулиці Соломії Крушельницької 1/5 внаслідок вибуху газоповітряної суміші було зруйновано одразу чотири квартири. За останніми даними ДСНС, в результаті вибуху загинули п'ятеро людей, троє врятовані, травмовано п'ятеро, евакуйовано 23.

Будинок перебував на утриманні ЖКГ — кого звинувачувати у тому, що сталось? 

Наразі існує декілька версій причин вибуху, проте немає сумнівів у тому, що вибухнула саме газоповітряна суміш. Мешканка будинку розповідає журналістам видання "Київ зараз", що запах газу з'явився ще у вівторок (вибух стався у неділю), після проведення перевірки лічильників. Те саме підтвердили й інші опитані мешканці будинку — передає "Рубрика". 

Процедура перевірки газових лічильників проводиться обслуговуючою компанією раз на 8 років: лічильники знімаються, на його місце ставиться заглушка для перевірки на витік газу. Проте, представник "Київгазу" стверджує, що на момент перебування співробітників компанії у будинку, запаху газу не було.

Хто має слідкувати за станом комунікацій?

Про експертний висновок щодо причин вибуху наразі нічого невідомо. Будинок перебував на утриманні ЖКГ, тож виникає питання: хто мав нести відповідальність за несправність газової проводки? 

Відповідно до вимог "Правил безпеки систем газопостачання" та "Кодексу газорозподільних систем", — умови для технічного обслуговування газових приладів забезпечуються власником (балансоутримувачем), а обслуговування та ремонт газового обладнання — підприємством, що має відповідні дозвільні документи. При технічному обслуговуванні здійснюються контроль за технічним станом, перевірка на загазованість, виявлення місць витоку газу, очищення, змащення, регулювання та інші операції з утримання працездатності і справності системи газопостачання. У разі незабезпечення власником технічного обслуговування газових приладів, відповідно до "Правил безпеки систем газопостачання", газове обладнання підлягає відключенню від системи газопостачання.

Власниками багатоквартирного будинку є всі жильці, яким на праві власності належать квартири будинку — не тільки в межах самих квартир, а і у межах всіх технічних приміщень, всього обладнання всередині та на прибудинковій території. Балансоутримувач — юридична особа, яка уклала із співвласниками договір про утримання на балансі (ОСББ або ЖКГ). Тож, можна зробити висновок про те, що за стан комунікацій в будинку відповідають мешканці цього будинку, балансоутримувач та компанія, що обслуговує внутрішньобудинкові системи.

Про те, чому ж ніхто не звернувся із вимогою перевірити стан комунікацій, ми запитали експерта, засновника громадської ініціативи "Школа ОСББ", Андрія Саука:

"Багато людей вважають, що слідкувати за комунікаціями повинний в першу чергу хтось інший, але не вони. При тому, що стояки комунікацій часто не просто проходять всередині квартир, де доступ до них обслуговуючих організацій обмежений. Часто власники квартир стояки комунікацій замуровують і без ламання стін вже до них не доберешся навіть для звичайного огляду. Не кажучи вже про надзвичайні ситуації. З іншого боку, збиткова модель роботі ЖКГ, усталена в Україні, є причиною низької якості роботи і, відповідно, трагічних наслідків. Накриклад, в залежності від наявності газового обладнання, необхідно 1-2 рази на рік проводити перевірку та прочищення димових та вентиляційних каналів. Дуже частими є випадки проведення таких робіт лише на папері. Щодо обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, то питання законодавчо не врегульовано, тому тут може бути відповідальність газовиків, ЖЕКу, власників і органів місцевого самоврядування. В ОСББ можна зустріти всі ті ж самі проблеми, але набагато рідше. Бо мало охочих жартувати з власною безпекою".

"ЖКГ та ОСББ — це таксист. Але ЖКГ — це таксист на чужому авто…"

ОСББ ЖКГ

Автор: Катерина Катаровська

Проблема полягає лише в тому, що частіше за все ЖКГ не виконують свої обов'язки так, як це має бути насправді. Андрій Саук прокоментував це так:

"ЖКГ та ОСББ — це таксист. Але ЖКГ — це таксист на чужому авто. А ОСББ — таксист на власному авто. Зі зрозумілих причин, авто у таксиста — ОСББ буде в кращому стані".

Тож цілком логічно, що ОСББ — набагато кращий варіант для співвласників будинку, проте запевнити в цьому самих мешканців дуже важко:

"Багато людей чекають на капітальний ремонт будинку. Саме цим пояснюють небажання створювати ОСББ. Але досвід показує, що такого ремонту дочекаються не всі. У держави і міст просто не вистачить грошей відремонтувати всі будинки. Тому майже щодня ми чуємо, що в такому-то місті обвалився будинок. Чим далі, тим цей процес буде наростати. На жаль, крім великого віку більшості багатоквартирних будинків на це впливає ставлення співвласників — власників квартир і нежитлових приміщень. Часто ми є свідками хороших ремонтів у квартирах в обдертих, засмічених, темних і незатишних під'їздах. Людям не сказали про те, що коридори, сходи, ліфти, горища і підвали — також їх власність. Важко уявити, що хтось плюне чи кине недопалок на підлогу у своїй квартирі. Але за дверима квартири легко. ОСББ вже при створенні примушує людей усвідомити, що їхній будинок нікому, крім них, не потрібний. І без їхнього втручання за кілька років з брудного він може перетворитися в аварійний, якщо досі не став. При створенні ОСББ сусіди починають спілкуватися, знаходити компроміси, щось спільно робити. І ми отримуємо в будинку не просто людей, які навіть не вітаються, а громаду свідомих громадян, які і являють собою тих, хто готовий відстоювати своє право жити в чистому, теплому, охайному і затишному будинку, місті, країні,"— ділиться пан Саук.

ОСББ — як може виглядати старий будинок та скільки це коштує?

Прикладом вдалого об'єднання громадян може слугувати ОСББ Авіатор-4 у Києві, на проспекті Перемоги 93. ОСББ виділило кошти не тільки проведення ремонту самого будинку, а й на ремонт прибудинкової території: було зроблено зелені насадження, біля будинку покладено тротуарну плитку, вмонтовано бетонні півсфери для обмеження руху у дворі. Для того, аби не псувати вигляд вулиці, у дворі встановлено підземний сміттєвий бак; у підвалі замінено труби, а під'їзд можна назвати зразковим. І все це — власними силами жильців. 

Ремонтні роботи проводяться на кошти, отримані від оренди офісів, — під них були перероблені приміщення на горищі будинку. Зараз це площа понад 100 метрів, але найближчим часом об'єднання співвласників планує увесь технічний поверх переробити під офіси. Крім надходжень від орендарів, кошти у ремонтний фонд поступають від мешканців: щомісяця кожна квартира платить у ремфонд від 25 до 100 гривень.

Авіатор-4 на власному прикладі продемонстрував, що для того, щоб створити ОСББ, не потрібно великих затрат або багато часу. Щоб об'єднатись зі співвласниками будинку, необхідно здійснити чотири кроки:

📌  Створити ініціативну групу як мінімум з трьох власників квартир. Інформацію про те, як її створити, задокументувати та оцінити стан проекту можна знайти в інтернет-ресурсах, які розповідають про створення ОСББ (наприклад, proоsbb.info). Доцільно повідомити владу і обслуговуючу організацію (ЖЕК, УК) про створення ініціативної групи та просити про сприяння.

📌  Підготувати проект статуту установчого документу юридичної особи відповідно до вимог Цивільного кодексу та інших нормативних актів. Він повинен відповідати Типовому статуту ОСББ, зразок якого можна знайти тут.

📌  Провести установчі збори, щоб визначити всі проблеми, які є у вашому будинку. Ви маєте переконатись, що більше 50% жителів будинку готові до створення ОСББ. Для цього необхідно розіслати запрошення всім власникам квартир і нежитлових приміщень мінімум за два тижні. Тим, кому віддати особисто не вдається, потрібно відправити рекомендованим листом — така форма запрошень на збори дозволяє не бути присутніми 50%+1 мешканцям будинку — збори будуть правомочні навіть якщо прийде всього три співвласника. Але рішення буде вважатися прийнятим, якщо за нього проголосують власники більш 50% загальної площі квартир і нежитлових приміщень будинку. Якщо на зборах не вдається зібрати потрібну кількість голосів, закон передбачає можливість збирати голоси шляхом поквартирного письмового опитування. Бажано запросити на збори представників міської ради.

📌  Зареєструвати ОСББ. Процедура подібна до реєстрації громадської організації. 

Профіт! Проте, варто пам'ятати: лише саме створення ОСББ саме по собі не вирішить проблем із комунікаціями. Створення об'єднання може лише надати жильцям більше простору для того, щоб самостійно вирішувати ремонтні питання та нести ту відповідальність, якою, на жаль, так часто нехтують ЖКГ.

7540

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: