fbpx
Сьогодні
22:30 09 Чер 2020

У "Слузі народу" пояснили, які питання можуть виносити на всеукраїнський референдум

Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів, що внесений президентом Володимиром Зеленським законопроект про референдуми передбачає можливість скасовувати ухвалені ВРУ акти

Про це він сказав в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Він сам (законопроєкт, – ред.) є принципово новим. Тому що станом на зараз у нас немає закону про всеукраїнський референдум, щоб порівнювати його бодай із чимось", – зазначив Стефанчук.

Також він розповів, що проектом закону передбачено можливість виносити на референдуми питання, які стосуються змін до розділів 1, 3 і 13 Конституції, а також питання, пов'язані зі зміною території України, як і передбачено самою Конституцією. Також у випадку ухвалення закону на референдумі можна буде скасувати законодавчі акти, ухвалені ВРУ.

"Я думаю, що якогось заперечення при голосуванні цього закону в Раді не буде. Ми можемо дискутувати щодо якихось деталей, можливо, але ми врахували всю найкращу практику, яка існує у світі. Ми отримали рецензії на цей законопроєкт не тільки від НАН, від Академії правових наук, але і від міжнародної спільноти", – додав посадовець.

Стефанчук розповів, що проєкт надіслали до Венеційської комісії та очікують її висновку. Також вже є висновки від Міжнародної організації IFES, яка займається питаннями виборів і референдумів, та від швейцарських інститутів.

"Щодо того, коли він (законопроєкт, – ред.) буде проголосований, президент України, як і обіцяв, до кінця минулого тижня вніс його до ВР. Сьогодні він був зареєстрований у ВРУ, почали збігати строки. Якщо нам вдасться у вівторок проголосувати скорочення строків підготовки до першого читання, то, я думаю, що в четвер ми вже зможемо винести його на перше читання у зал ВРУ", – повідомив заступник голови ВРУ.

Він також додав, що якщо зал не підтримає і попросить більше часу для підготовки альтернативних законопроєктів, то читання перенесуть на наступний пленарний тиждень. Стефанчук "глибоко переконаний", що законопроєкт ухвалять за основу до завершення цієї сесії ВРУ.

Нагадаємо, Президент подав у Раду законопроєкт про всеукраїнський референдум.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: