fbpx
Сьогодні
21:54 07 Чер 2020

У Мінкульті обрали кандидата на посаду мовного омбудсмена, який судився з Аваковим через виступ російською

Міністерство культури та інформаційної політики запропонувало Кабінету міністрів кандидатуру Святослава Літинського як уповноваженого з захисту української мови.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства.

2 червня у відомстві відбулося засідання Комісії з добору кандидатури на посаду мовного омбудсмена. За результатами співбесіди переможцем став Літинський Святослав Володимирович.

Від уповноваженого з прав людини висунули кандидатом Тараса Кременя.

Сам Літинський також підтвердив цю новину. Він зазначив, що його кандидатуру на розгляд Кабміну виносять відразу два відомства: Міністерство культури та Міністерство юстиції.

«Це для мене є приємною несподіванкою, як і одноголосне рішення на мою підтримку представницької комісії мінкульту в складі посадовців та поважних експертів, що оцінювали різних кандидатів», — написав Літинський.

Святослав Літинський — львівський мовний активіст. Він є доктором філософії з фізико-математичних наук Львівського національного університету імені Івана Франка.

З 2012 року Літинський став відомим завдяки своїм судовим позовам щодо захисту української мови. У 2014 році він через суд домігся отримати паспорт без російськомовної сторінки.

Крім того, у 2015 році активіст звернувся до Міністерства внутрішніх справ надати український переклад виступу міністра Арсена Авакова російською мовою. Йому відмовили, тому Літинський звернувся до суду та виграв його. Після того, як рішення набуло законної сили, у Міністерстві внутрішніх справ усі виступи перекладали українською мовою.

У законі «Про забезпечення функціонування української мови як державної» вказано, що мовний омбудсмен повинен подавати до уряду пропозиції для покращення держполітики щодо захисту та розвитку української мови, контролювати дотримання законодавства про державну мову, розглядати скарги на дії влади щодо дотримання законів про мови та складати протоколи щодо порушень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: