fbpx
Сьогодні
15:47 07 Чер 2020

Горішні Плавні очолили список найменш забруднених промислових міст України, найбільш забруднене – Маріуполь

Місто Горішні Плавні Полтавської області виявилося найменш забрудненим промисловим містом України за підсумками 2019 року

Про це повідомляє сайт Факти з посиланням на дані Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

Оцінка стану забруднення атмосферного повітря в містах України здійснювалася за даними спостережень в 39 містах на 129 стаціонарних постах мережі моніторингу гідрометеорологічних організацій. В атмосферному повітрі визначався вміст 22 забруднюючих речовин, включаючи вісім важких металі

Згідно з даними звіту про стан забруднення навколишнього середовища опублікованому Центром геофізичної обсерваторії імені Б. Срезневського, місто Горішні Плавні (Полтавської області) є найменш забрудненим промисловим містом України за підсумками 12 місяців 2019 року.

Горішні Плавні з показником 1,2 (до 5 пунктів — низький рівень) зайняли першу позицію з 39 промислових міст України за комплексним індексом забруднення атмосфери. Даний індекс вираховує ступінь забруднення атмосферного повітря по п'яти пріоритетних забруднюючих домішках.

П'ятірка лідерів з найменш забрудненим повітрям у січні-грудні 2019 року виглядає наступним чином:

  1. Горішні Плавні (39-те)
  2. Світловодськ (38-е)
  3. Ізмаїл (37-е)
  4. Харків (36-е)
  5. Олександрія (35-е)

З великих промислових підприємств у Горішніх Плавнях розташовано Полтавський, Єристівський та Біланівський ГЗК компанії Костянтина Жеваго FERREXPO.

У свою чергу антирейтинг з найвищим показником забруднення повітря очолило місто Маріуполь. Високий рівень забруднення також зафіксовано в Дніпрі, Одесі, Кам'янському, Миколаєві, Кривому Розі, Херсоні, Києві, Запоріжжі та Луцьку

У звіті підкреслюється, що високий рівень забруднення повітря вищевказаних міст був обумовлений здебільшого підвищеним вмістом специфічних шкідливих речовин — формальдегіду, фенолу, фтористого водню, аміаку. З основних домішок — діоксид азоту, завислі речовини, оксид вуглецю. У цих містах знаходяться великі промислові підприємства. У Маріуполі розташовані Металургійний комбінат імені Ілліча й Азовсталь, що належать Групі «Метінвест», у Дніпрі — ДТЕК Придніпровська ТЕС, що належить Групі «ДТЕК» і Дніпровський металургійний завод (Група «DCH»); в Кам'янському — Дніпроазот Ігоря Коломойського і Дніпровський металургійний комбінат корпорації «ІСД», який зараз знаходиться в оперативному управлінні групи «Метінвест»; в Кривому Розі — АрселорМіттал Кривий Ріг групи «АрселорМіттал», Північний, Центральний, Інгулецький і Південний ГЗК, якими володіє «Метінвест»; у Києві — Дарницька ТЕЦ, що належить компанії «Євро-реконструкція»; в Запоріжжі — металургійний комбінат «Запоріжсталь» групи «Метінвест»

При цьому в звіті наголошується, що загальний рівень забруднення атмосферного повітря в містах України за 12 місяців 2019 року за показником КІЗА (усереднений коефіцієнт індексу забруднення атмосфери, який визначається за п'ятьма компонентами з найвищою ГДК) підвищився з 7,6 до 8,2 порівняно з аналогічним періодом попереднього року через зростання середньорічного вмісту формальдегіду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: