fbpx
Сьогодні
Онлайн 22:23 30 Тра 2020

З другої спроби: SpaceX вперше відправив астронавтів на МКС

У суботу, 30 травня, з другої спроби американська компанія SpaceX на замовлення NASA запустила пілотований корабель, який має доставити двох астронавтів на МКС. Це перший такий запуск із території США за останні 10 років. І вперше це зробила приватна компанія.

мкс автонавти

Crew Dragon був запущений за допомогою ракети-носія Falcon 9. Її унікальність у тому, що в разі збереження її ступеню після посадки на Землю вона може використовуватися повторно.

Перша ступінь відокремилася і летить назад

Перша ступінь відокремилася і летить назад

Екіпаж Crew Dragon складається з двох досвідчених американських астронавтів: 49-річного Роберта Бенкена й 53-річного Дуґласа Герлі. На космічному кораблі вони мають дістатися Міжнародної космічної станції вже 31 травня.

SpaceX впервые отправляет астронавтов на МКС

Астронавт Роберт Бенкен призначений командиром загальних операцій місії. Він – астронавт з 2000 року. Це буде його третій політ в космос.

Дуглас Херлі – капітан космічного корабля. Він відповідає за запуск, посадку і відновлення. Для нього це також третій політ.

Засновник SpaceX Ілон Маск раніше неодноразово заявляв, що прагне відправляти людей у космос, а згодом і колонізувати Марс. Якщо запуск Crew Dragon буде успішним, NASA затвердить його використання для регулярної доставки астронавтів на МКС. До цього SpaceX довіряли лише доставку вантажів.

Для NASA цей запуск буде знаковим, оскільки з 2011 року, коли США закрили програму Space Shuttle, американські астронавти могли потрапити на борт МКС лише на російських кораблях "Союз". Це стане значним ударом для Росії, оскільки американці більше не будуть залежними від "Роскосмосу". До того ж, за запуск кожного астронавта росіяни брали по 90 мільйонів доларів. Водночас місце на кораблі SpaceX обходиться майже вдвічі дешевше – у 55 мільйонів доларів.

Як зазначає BBC News, попри значну економію, політ на Crew Dragon буде значно комфортнішим для астронавтів, ніж на старенькому "Союзі"Зручні сидіння, клімат-контроль, сенсорні екрани, ілюмінатори, через які можна спостерігати за космічними об'єктами, не встаючи зі свого місця – усе за останнім словом техніки.

SpaceX Crew Dragon зможе перебувати на орбіті щонайменше 210 днів.

Через пандемію коронавірусу NASA вирішило не пускати глядачів на оглядовий майданчик Космічного центру імені Кеннеді. Однак вони зможуть поспостерігати за історичною подією онлайн. 

Нагадаємо, Crew Dragon намагалися запустити ще 27 травня, але тоді цьому завадили несприятливі погодні умови.

SpaceX

Термін перебування на МКС екіпажу Crew Dragon ще не визначили – від 30 до 119 діб: це вирішать по ходу місії.

При цьому, корабель спроектували так, що він може залишатися на орбіті до 7 місяців.

Планується, що екпіпаж повернеться на Землю біля берегів Флориди на кораблі Crew Dragon – в Атлантичному океані капсулу виловить морський корабель SpaceX Go Navigator.

Запуск наживо на каналі SpaceX:

Ще політ транслює YouTube-канал NASA:

Також доступна трансляція перемовин контролю місії. Тобто, ви можете чути, як перемовляються оператори та команда Crew Dragon під час польоту:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: