fbpx
Сьогодні
23:34 17 Тра 2020

46 немовлят, народжених українками для іноземців, не можуть залишити країну через карантин. Що говорять омбудсмени

Фото Reuters

Майже півсотні немовлят, народжених сурогатними матерями з України для іноземних громадян, не можуть залишити країну разом з батьками через карантин.

У неділю, 9 травня, клініка репродуктивної медицини BioTex опублікувала відеоролик, призначений для сурогатних батьків.

У ролику повідомлялося про 46 немовлят, народжених українками для іноземних громадян. Зараз батьки не можуть забрати цих дітей у зв'язку з тим, що Україна закрила кордони на час карантину. Наразі діти перебувають у  готелі "Венеція" в Києві.

На відео персонал клініки розповідає про те, що з дітьми все добре, за ними спостерігає педіатр. Також працівники клініки повідомили, що батькам дають змогу  поспілкуватися з дітьми в онлайн-режимі.

Водночас на записі видно, що всі 46 немовлят  розташовані в одній кімнаті готелю, в ролику чути голосний плач.

сурогатне материнство

Фото Reuters

сурогатне материнство

Фото Reuters

Відео спричинило  хвилю обурення в мережі. На ситуацію відреагувала омбудсмен Людмила Денісова.

Вона заявила, що ролик свідчить про те, що Україна "стає країною-донором народження для іноземців дітей, долю яких вона не може проконтролювати".

Омбудсмен закликала Мінсоцполітики, Міністерство внутрішніх справ та Національну поліцію відреагувати на ситуацію, що склалася.

У п'ятницю, 15 травня, Денісова сама відправилася до готелю, щоб перевірити умови перебування немовлят. Вона зазначила, що за дітьми доглядають добре.

"На мій погляд, дійсно хороші умови, всі дітки доглянуті. На кожну дитину заведений журнал, все там написано, коли він поступив, яка вага, як змінюється вага, як він харчується, які рекомендації лікаря", — розповіла вона після перевірки.

☝️☝️Коментар щодо результатів зустрічі з іноземними батьками, новонароджених немовлят методом сурогатного материнства, які перебувають у готелі "Венеція"

Posted by Людмила Денісова on Friday, May 15, 2020

Водночас омбудсмен повідомила, що в готелі перебувають  діти, яких не можуть забрати вже 2-3 місяці. Крім того, за словами Денісової, у деяких батьків "є деякі проблеми з легалізацією цих дітей".

"Зараз батьки написали на мене звернення, хочуть потрапити [в Україну]. У них є деякі проблеми з легалізацією цих дітей, зараз ми допоможемо це зробити, є висновки лікарів підтверджені, що це їхні діти", — зазначила вона.

Також Денісова запевнила, що звернеться до міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби  з проханням дозволити в'їзд у  країну батькам немовлят,  що  перебувають у  готелі.

На тлі скандалу, що розгорівся, уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба виступив за заборону сурогатного материнства в Україні.

"Я категорично проти комерційного сурогатного материнства, це об'єктивізація дитини та позиціонування її як товару", — заявив Кулеба.

Він наголосив, що сурогатне материнство — це експлуатація жінок з метою отримання доходу приватним бізнесом і задоволення потреб дорослих. При цьому воно порушує права дитини.

За словами Кулеби, ситуація, що склалася в готелі "Венеція", "ще раз показує безправ'я дітей, народжених сурогатними матерями".

"Україна просто стає міжнародним онлайн-магазином з немовлятами. І реальну  кількість таких дітей, яких "поставляє" Україна таким чином, ми не знаємо", — додав Кулеба.

Сурогатне материнство в Україні неврегульоване і порушує права дітей.

Сурогатне материнство в Україні неврегульоване і порушує права дітей. Комерціалізація і дозвіл отримувати таку «послугу» в Україні сприяє безконтрольному продажу українських дітей за кордон. Ситуація з немовлятами в готелі, яка набула розголосу – ще раз показує безправність дітей, народжених сурогатними матерями. Народження дитини далеко від матері є неприроднім. У такий спосіб Україна просто стає міжнародним онлайн-магазином з немовлятами. І реальну кількість таких дітей, яких «постачає» Україна таким чином, ми не знаємо. Жодна держава не зобов'язана «забезпечити» сім'ю дитиною (тим більш іноземну). Проте кожна дитина має невід'ємне право на сім'ю. І в цьому контексті опускається поняття «матері», яка народила дитину, але не є її генетичною матір'ю. Діти, які сьогодні знаходяться в готелі фактично мають біологічних матерів, які знаходяться в Україні. Але за умови організації процесу сурогатного материнства вони наразі залишилися без батьків. Як генетичних, так і біологічних.Сурогатне материнство – це експлуатація жінок з метою отримання доходу приватним бізнесом і задоволення потреб дорослих. Але воно є таким, що порушує права дитини. Ще в 1991 році представники однієї з палат парламенту Німеччини заявляли, що сурогатне материнство суперечить правам дитини, зокрема не беруться до уваги зв'язки між дитиною та матір'ю, яка її виношує. І вилучення дитини в біологічної матері може мати негативні наслідки. Я категорично проти комерційного сурогатного материнства, це об'єктивізація дитини і позиціювання її як товару.

Posted by Микола Кулеба on Thursday, May 14, 2020

Також Кулеба в ефірі ZiK сказав, що наразі невідомо, скільки клінік в Україні займається сурогатним материнством, оскільки немає такого реєстру. 

"І зараз ми стали свідками того, що відбувається тільки в одній клініці, яка навіть не соромиться на інші країни давати інформацію і показувати ті жахливі фотографії. Скільки таких клінік наразі невідомо, тому що немає такого реєстру. І у нас в країні "сурогат" діє вже дуже багато років, просто про це ніхто ніколи не говорив і тільки зараз, коли пандемія, коли заблоковане повітряне сполучення – почали про це говорити, тому що накопичилась велика кількість дітей. Але це й показує масштаб цієї проблеми. Яка велика кількість дітей сьогодні по-суті, як на мене, продається закордонним парам", – сказав Кулеба.

Він зазначив, що у комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров'я створена робоча група, яка займається вирішенням питання сурогатного материнства, однак його позиція відрізняється від позиції великої кількості депутатів.

"Тому що моя позиція – це мораторій на сурогатне материнство. Який був і в Таїланді, і в Індії, після таких випадків гучних, як були в Україні і раніше. Але, на жаль, сьогодні досить потужне лобі", – додав Кулеба.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що будуть розглядати кожний випадок передачі біологічним батькам за кордоном їхніх дітей, народжених сурогатними матерями на українській території.

Про це сказав заступник міністра закордонних справ Євген Єнін в коментарі Радіо Свобода.

"Ми будемо розглядати кожен такий випадок. І у випадку, коли ми дійсно впевнені, що малюк може потрапити в хорошу сім'ю, що його життю і здоров'ю нічого не загрожує, що не йдеться про якісь кримінальні елементи – будуть ухвалюватися рішення і рекомендуватися іншим органам державної влади підтримати таке клопотання", – сказав Єнін.

На його думку, українське законодавство містить певні прогалини в сфері сурогатного материнства, і там де є прогалини, там одразу утворюється бізнес, в тому числі – тіньовий.

"Євген Єнін додав, що з метою подолання тої кризової ситуації, яка проявилася протягом останніх днів, представник міністерства закордонних справ учора погодив відповідний механізм отримання відповідних клопотань через українського омбудсмена", – йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: