fbpx
Сьогодні
09:25 15 Тра 2020

Оновлена українська делегація в ТКГ провела перемовини щодо Донбасу

Фото Reuters

Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Донбасі 14 травня провела чергове засідання у режимі відеоконференції. Україну на засіданні представляла оновлена делегація, сформована указом президента, до якої зокрема увійшли віцепрем'єр, заступниця міністра та депутати Ради.

Про засідання повідомила пресслужба Офісу президента України.

Перше, на чому Україна наголосила у форматі Тристоронньої контактної групи, у складі якої – Україна, Росія та ОБСЄ, – це важливість виконання домовленостей лідерів «Нормандської четвірки», досягнутих під час саміту в Парижі. Особливо наголошувалося на необхідності виконання безпекових вимог, зокрема щодо дотримання сталого режиму тиші.

У межах роботи безпекової групи Україна підтримала спеціальну моніторингову місію ОБСЄ та вкотре наполягла на безумовному та безперешкодному доступі спостерігачів на всій території України в межах міжнародно визнаних кордонів, зокрема на тимчасово окупованих територіях. Україна, незважаючи на карантин, зі свого боку повністю підтримує реалізацію мандату СММ ОБСЄ та МКЧХ і всіляко сприяє цьому, а також забезпечує безумовне виконання їхнього мандату.

У гуманітарній підгрупі продовжують формувати списки для наступного етапу взаємного звільнення утримуваних осіб та списки зниклих безвісти. Українська сторона наполягла на обміні у форматі «всіх на всіх», а також на забезпеченні доступу представників «Червоного хреста» до утримуваних осіб на окупованій території Донбасу.

Водночас в економічній групі Україну та Росію представляли заступники міністрів економіки. На ній обговорили відновлення в окремих районах Донецької та Луганської областей оподаткування та системи розрахунків у межах українського правового поля. В ОП кажуть, що «українська сторона відзначила конструктивний характер роботи економічної групи».

На переговорах Україна також наголошувала, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбутися лише відповідно до Конституції й законодавства України та на основі Копенгагенських критеріїв ОБСЄ, і виключно після отримання Україною контролю над кордоном.

Окрім цього українська сторона знову виключила можливість закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України.

5 травня Володимир Зеленський затвердив склад делегації, що представлятиме Україну у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Делегацію очолив другий президент України Леонід Кучма.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: