fbpx
Сьогодні
19:56 03 Тра 2020

У Ватикані знайшли документ, який допоможе визнанню Андрея Шептицького праведником світу

Напередодні коронавірусного карантину Ватикан відкрив архіви папи Пія XII періоду з 2 березня 1939 року по 9 жовтня 1958 року, тобто під час Другої світової війни і Голокосту.

Про це із посиланням на Zbruč передає Еспресо.TV.

Німецькі дослідники скористалися наявною у них тоді короткою можливістю і, як тепер виявилося, знайшли лист митрополита Андрея Шептицького від серпня 1942 року з характеристикою німецького режиму як "відверто диявольського", що в умовах нацистської окупації було тяжким злочином – така відвертість формулювань наражала митрополита на смертельну небезпеку.

У листі до Папи митрополит Андрей Шептицький повідомляв Ватикан про жахливі злочини нацистів, зокрема винищення сотень тисяч євреїв. Через місяць американські дипломати передали Папі секретну доповідь про масові вбивства євреїв з Варшавського гетто. У ньому було зазначено, що близько 100 тис. осіб було вбито у Варшаві та її околицях, і додавалося, що ще 50 тис. людей були вбиті у Львові в окупованій німцями Україні. Доповідь базувалася на інформації, отриманій із женевського відділення Єврейського агентства для Палестини.

Вашингтон хотів знати, чи може Ватикан підтвердити це зі своїх власних джерел. Але Ватикан заявив Вашингтону, що підтвердити не може. Підставою для цієї негативної відповіді, як повідомив німецький дослідник Губерт Вольф гамбурзькому тижневику Die Zeit, послужив меморандум співробітника папського державного секретаріату, Анджело Делл'Аква, де він застерігав від того, щоб вірити єврейській доповіді, бо євреї "легко перебільшують", а "східняки" – йшлося про митрополита Шептицького – "реально не є зразком чесності."

Впливова ізраїльська газета The Jerusalem Post висловлює припущення, що нові матеріали можуть переламати опір Яд Вашем, який вважає Шептицького "колаборантом", і визнати його Праведником народів світу, а також посприяти його беатифікації Католицькою церквою.

Zbruč опублікував переклад цієї статті Цнаан Ліфшіц в "The Jerusalem Post" (2 травня 2020 року, рубрика "Діаспора").

Ось її повний текст

З'явилася нова інформація про українського священника, який рятував євреїв під час Голокосту

Тоді Андрей Шептицький очолював Українську греко-католицьку церкву. Нова інформація про Шептицького дає його прихильникам новий шанс вшанувати його історичні заслуги.

Папа Пій XII, що очолював католицьку церкву в роки Другої світової війни, має не найкращу репутацію в єврейській спільноті.

Хоча він переховував деяких євреїв у церквах під час Голокосту, велика кількість історичних свідчень, включаючи певні дослідження Джона Корнуелла, вказують, що Пій XII "допоміг Гітлеру прийти до влади" і "збаналізував Голокост, незважаючи на те, що достовірно знав його справжні масштаби". У 1999 році Корнуолл написав книгу під назвою "Папа Гітлера", і з тих пір це прізвисько прижилося.

Архіви Пія XII у Ватикані на короткий час відкрили минулого місяця, якраз перед тим, як спалах коронавірусу став серйозною пандемією. Religious News Service на цьому тижні в деталях повідомило, що німецькі дослідники знайшли ще більше доказів того, що Пій XII був добре обізнаний про геноцид євреїв і мало що зробив в протидії цьому.

Але архіви також проливають нове світло на менш відому, але важливу постать у цій історії: Андрея Шептицького, який на той час очолював Українську греко-католицьку церкву.

Вже віддавна лунають заклики зробити Шептицького Праведником народів світу – ізраїльське звання для неєвреїв, які ризикували своїм життям, щоб врятувати євреїв від Голокосту. Але Яд Вашем, ізраїльський Меморіал голокосту, чинив цьому опір. Нова інформація про Шептицького дає його прихильникам новий шанс вшанувати його історичні заслуги.

Тло

Як вважає багато істориків, зокрема й історик Єльського університету Тімоті Снайдер, Шептицький та його брат Климентій, який вже визнаний Праведником, переховували понад сотню євреїв у монастирях і організовували групи, які допомагали їм переховуватися. Андрей Шептицький також публічно протестував проти вбивства євреїв і засуджував своїх парафіян за участь у насильстві.

Народжений у знатній польській родині в Україні у 1865 році, Андрей Шептицький прийняв духовний сан, незважаючи на опір свого батька. Климентій, який був на чотири роки молодший за Андрея, пішов шляхом старшого брата. Андрей вільно розмовляв на івриті і був постійним донором єврейської справи на Львівщині, де мешкав.

Але водночас Андрей Шептицький привітав німецьку інвазію в Радянський Союз 1941 року і вислав українським солдатам, що воювали разом з нацистами у складі дивізії Ваффен-СС "Галичина", капеланів.

Рішуче не сприймаючи антирелігійного Радянського Союзу – який був ворогом Німеччини, коли нацисти окупували Україну – Шептицький бачив, як писав Снайдер у 2009 році на захист Шептицького, німців "ненадовго як визволителів".

Это, по словам Снайдера, "печальное решение" стало преградой на пути признания Шептицкого [праведником] и его католической беатификации, которая также блокируется и через сопротивление польских священнослужителей – хотя и по причинам, связанным со сложной историей между двумя этими нациями.

Начиная с 1960-х годов Яд Вашем отклонил по меньшей мере десяток запросов признать Шептицкого, хотя в прошлом музей почтил нацистских активистов и лоялистов, в том числе Оскара Шиндлера и Ганса Кальмаера.

В 2013 году Антидиффамационная лига почтила Шептицкого премией Яна Карского "Отвага спасать".

новое доказательство

В архивах Ватикана исследователи из Мюнстерского университета обнаружили, что Шептицкий написал Папе письмо, в котором говорилось о 200 000 евреев, убитых в Украине во время "откровенно дьявольской" немецкой оккупации.

Написать такое письмо, полное содержание которого еще не опубликован, было тяжелым преступлением в условиях нацистской оккупации – и поэтому может рассматриваться как новое доказательство того, что Шептицкий рисковал своей жизнью, спасая евреев.

"Это также может иметь большое влияние на то, будет восстановлено рассмотрение дела" Яд Вашем ", – сказал Берел Родал, основатель украинской еврейской организации Encounter, которая способствует диалогу между евреями и неевреями-Украинской.

Немецкие исследования выявили, что сотрудник Государственного секретариата Ватикана при Пию XII Анджело Делл'Аква, ставший впоследствии кардиналом, предупреждал в своем меморандуме, что не стоит верить сообщениям Еврейского агентства о Холокосте, поскольку евреи "легко преувеличивают." Он также отверг и оценку Шептицкого, сказав, что "восточники реально не является примером честности".

Родал отметил, что в этом деле Яд Вашем слишком долго сопротивлялся давлению, в том числе со стороны Снайдера и главного раввина Украины.

"Давление не поможет. Яд Вашем для того, чтобы изменить свое решение и не выглядеть непоследовательным, необходимо получить новый материал. Возможно, это письмо и станет таким материалом", – сказал Родал.

Представитель Яд Вашем отметил, что эксперты "следят за новостями, поступающими из Ватикана."

"Мы надеемся, что после того, как кризис в сфере здравоохранения пройдет, мы сможем восстановить регулярную работу и изучить эти документы из первых рук, – сказал этот представитель. – Тогда историки будут лучше понимать все их последствия".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: