fbpx
Сьогодні
16:38 03 Тра 2020

Головлікар Олександрівської лікарні пояснила, від чого залежить "виживання" пацієнта з COVID-19 та озвучила актуальну статистику

Фото Depositphotos

Головна лікарка столичної Олександрівської лікарні Людмила Антоненко описала залежність протікання коронавірусної хвороби у різних пацієнтів від тих чи інших визначальних чинників.

Про це вона розповіла в інтерв'ю LB.ua.

"Дуже багато факторів. По-перше, це кількість вірусу, яка потрапила в організм. Якщо багато – то з більшою ймовірністю виникає "цитокіновий шторм", коли дуже швидко наростає вся симптоматика, розвивається дихальна недостатність, виникає пневмонія, як правило, двобічна, полісегментарна, важка. Такі хворі надходять вже киснезалежними і, як правило, одразу в реанімацію", – зазначила Антоненко.

Також, за йїї словами, має значення вік, оскільки віковий хворий найчастіше має "хронічні супутні захворювання, які ускладнюють перебіг будь-якого іншого захворювання".

коронавірус

Фото Depositphotos

"Але сам по собі вік не є вирішальним. Ми зіткнулися з тим, що на початку спалаху до нас надходили молоді хворі – 36-48 років. І, на жаль, в нас померли два пацієнта такого віку. Один з них мав цукровий діабет і артеріальну гіпертензію.

Ці двоє молодих хворих, які померли, надійшли до лікарні пізно. Вони розраховували, напевно, що перележать вдома, пролікуються. Їх спостерігали вдома лікарі, була антибактеріальна терапія. Але їм не вимірювали рівень кисню в крові, і коли вони на другий тиждень хвороби надійшли до нас, рівень кисню був вже 50 при нормі 99-100. 50 – це коли людина вже майже не дихає. В нас навіть не було вибору, чи підключати їх до ШВЛ. А коли терапія на ШВЛ виявилася неефективною, то підключили до апарату ЕКМО. Але, на жаль, врятувати їх не вдалося", – продовжила лікарка.

Вона закликала усіх громадян, які зараз, під час пандемії коронавірусу, помічають у себе високу температуру або ускладнене дихання "негайно викликати "швидку".

"Не чекати. Чим швидше такий пацієнт потрапить в стаціонар, тим вищі шанси на одужання", – наголосила Антоненка.

При цьому Covid-19, згідно її власними клінічними спостереженнями, характеризується тим, що у хворих цією хворобою "чомусь немає "золотої середини".

коронавірус

Фото Depositphotos

"Або люди з високою температурою і у важкому стані намагаються лікуватися вдома. Або люди з температурою 37 біжать до своїх сімейних лікарів, або напряму до нас, стоять в черзі, вимагають протестувати на коронавірус і покласти в лікарню. Ми тут на початку спалаху спостерігали невелику паніку, черга з машин "швидкої" стояла майже до Бессарабки (площа неподалік від лікарні – ред.)", – підсумувала лікарка.

Також вона розповіла, що в Олександрівській лікарні останні кілька днів виписується з інфекційного відділення більше людей, ніж надходить.

За її словами, в інфекційному відділенні для лікування хворих на коронавірус виділили 100 ліжок, ще тиждень тому вони всі були заповнені. Станом на 29 квітня вільними залишаються вже більше 30 ліжок.

"Минулого тижня це було 100%, 86-88 хворих лежало в інфекційному корпусі. Станом на сьогодні (29 квітня – ред.) це 69 чоловік, у нас є вільні місця. Ми виписуємо по 18 хворих на добу, а надходження останні 2-3 доби – до 10 хворих. У реанімації перебуває 5 хворих, вони киснезалежні, але не на ШВЛ і не на ЭКМО", – розповіла Антоненко.

Головний лікар зазначила, що 13 лікарів з інфекційного відділення лікарні перехворіли на коронавірус в легкій формі, у них спостерігалася температура 37.2 — 37.5.

У цілому на позитивний перебіг хвороби, за її словами, впливає як кількість інфекції, що потрапила в організм (цитокіновий шторм), так і наявність інших супутніх хвороб. Так, два пацієнти молодого віку померли, у одного з них був цукровий діабет, у другого – артеріальна гіпертензія.

коронавірус

Фото Depositphotos

"На сьогодні є дуже багато теорій, що це за пневмонія. Що це не зовсім та пневмонія, яку ми звикли лікувати, що це руйнування еритроцитів і гемоглобіну, що це така гемічна гіпоксія. І при розвитку хвороби є тромбування, а також мікротромбування. Ми бачимо на КТ так звану картину "матового скла". Вона майже завжди двостороння. І після часто залишається фіброз. Думаю, трохи пізніше медицина чітко скаже, що відбувається з хворими, і механізм. Але при такому положенні, при такому ураженні легенів вже ШВЛ не допомагає. Допомагає ЕКМО – це світовий досвід. А наш досвід з ЕКМО негативний. Хоча у нас було тільки двоє хворих на апараті ЕКМО. На щастя, тільки двоє пацієнтів були такі важкі, що ми не змогли їх врятувати", – зазначила лікар.

Антоненко також зауважила, що друга хвиля коронавірусної інфекції може бути восени, при цьому контагіозність COVID-19 більше, ніж при грипі типу А.

Станом на 3 травня в Україні зафіксовано 11 913 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 288 летальних, 1547 пацієнтів одужали.

Зазначимо, що майже 20% усіх виявлених випадків – в Україні на коронавірус захворіло вже понад 2,3 тис. медиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: