fbpx
Сьогодні
18:37 26 Кві 2020

З початку року в Україні зафіксували 23 випадки тиску і нападів на активістів, – правозахисники

Фото: ZMINA

З початку року правозахисники зафіксували 23 випадки тиску і переслідувань громадських активістів.

Про це йдеться в моніторинговій доповіді Центру прав людини ZMINA "Активізм-2020", яку представили 24 квітня.

Також протягом цього періоду відбувалися дискредитаційні кампанії проти громадського сектору через демонізацію ймовірних зв'язків із Джорджем Соросом, а низка нардепів виступили за те, щоб обмежити діяльність активістів у законодавчому полі через внесення законопроєктів "про лобізм".

Більшість зафіксованих випадків (10) трапилась у Києві. Ще по два інциденти задокументовано в Київській та Одеській областях, а також по одному – у Вінницькій, Львівській, Дніпропетровській, Донецькій, Рівненській, Житомирській, Чернівецькій, Запорізькій і Закарпатській областях.

Фото: ZMINA

Найбільша кількість інцидентів (шість) стосувалася фізичної агресії щодо громадських активістів. Також зафіксовано чотири випадки залякувань і погроз, три випадки знищення чи пошкодження майна і ще три – юридичних переслідувань. Крім того, були випадки перешкоджання мирним зборам і діяльності громадських організацій, а також дискредитації активістів. Один випадок стосувався порушення приватності й охоплював публікацію даних про активіста, яку не можна отримати з відкритих джерел.

Актуальними залишаються цього року й цифрові загрози для представників громадського сектору. За результатами моніторингу Лабораторії цифрової безпеки, протягом трьох місяців було зафіксовано 23 окремі інциденти та одну таргетовану фішингову кампанію щодо низки громадських активістів.

Серед інших трендів – спроби дискредитації громадського суспільства й реформаторів у владі через асоціацію з американським бізнесменом і філантропом Джорджем Соросом. Насамперед ідеться про використання слова "соросята" низкою ЗМІ та політичних діячів у негативному контексті. Саме слово "соросята" найактивніше почало поширюватися соціальними мережами протягом листопада 2019 – березня 2020 року.

Фото: ZMINA

"Така інформаційна кампанія знецінює дії громадського сектору, який залучений у процеси реформ, а ще підриває довіру до інституцій і створює викривлений образ активізму як форму заангажованої діяльності", – переконаний керівник проєкту захисту і підтримки активізму Центру прав людини ZMINA Олександр Дмітрієв.

Завантажити доповідь можна за посиланням.

Напади і тиск на активістів: що сталося у 2020-му?

🔴 Презентуємо звіт щодо нападів і тиску на активістів і як на це реагують правоохоронці. Говоримо з активістами з регіонів, спеціальний гість – Сергій Стерненко. Ставте свої питання у коментарях під трансляцією 👇

Posted by ZMINA. Центр прав людини on Friday, April 24, 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: