fbpx
Сьогодні
15:09 16 Кві 2020

Рада ухвалила зміни до регламенту, які захистять її від "поправкового спаму"

Верховна Рада України у другому читанні ухвалила закон про зміни до регламенту, якими дозволяють спростити розгляд законопроєктів, до яких подали більш ніж 1000 правок.

Це має пришвидшити розгляд так званого банківського законопроєкту. За відповідний законопроєкт проголосувало 242 депутати з необхідних 226 для того, щоб він набрав чинності.

Закон №1043 «щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури» 10 вересня 2019 року ухвалили у першому читанні.

Згідно з пояснювальною запискою, пропонується, щоб не менш як одна третина від конституційного складу народних депутатів, президент або Кабінет міністрів могли внести проєкт постанови Верховної Ради про скасування рішення щодо прийняття закону, постанови чи іншого акта в цілому.

Також тільки за процедурними рішеннями парламенту можуть проводити обговорення врахованої головним комітетом пропозиції, поправки з подальшим голосуванням за її ухвалення, виключення у цілому чи її частини.

У такому ж порядку можуть порушувати питання про розгляд пропозиції чи поправки до тексту статті законопроєкту, який ухвалили у першому читанні, якщо така правка відсутня у запропонованій головним комітетом редакції.

Напередодні голосування депутати Ради погодилися, що внесуть до парламенту законопроєкт, який зробить зміни до регламенту Ради тимчасовими. Наразі ж такі зміни, відповідно до тексту закону, діятимуть на постійній основі. На думку багатьох депутатів, це обмежує їхні права на розгляд усіх законів, які вноситимуться та розглядатимуться у майбутньому.

Нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура написав у своєму телеграм-каналі:

"Досягнуто консенсусу між фракціями! Будемо голосувати зміни в регламент, щоб розблокувати «банківський» законопроект.
Норма буде діяти не більше 3-х місяців. Після цього внесемо зміни".

Раніше партія "Голос" заявила, що будь-які зміни до регламенту Верховної Ради, що вносяться для можливості розглянути "антиколомойський закон" із 16 тисячами поправок, мають бути тимчасовими.

Це все має пришвидшити розгляд законопроєкту, який має регулювати питання збанкрутілих та націоналізованих банків, більш відомого як «антиколомойський», який необхідно прийняти, щоб отримати фінансову підтримку МВФ.

Противники так званого "антиколомойського" законопроєкту подали до нього рекордні понад 16 000 правок.

Раніше Коломойський прокоментував "банківський" законопроект.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: