fbpx
Сьогодні
17:01 30 Бер 2020

Верховна Рада підтримала "банківський" закон

Верховна Рада підтримала у першому читанні закон про банки, який також називають «антиколомойським», бо його головна мета — унеможливити повернення ПриватБанку олігарху Ігорю Коломойському.

Закон унеможливить скасування рішення НБУ про націоналізацію/ліквідацію банків та повернення несправедливої компенсації з держбюджету їхнім попереднім власникам.

Законом №3260 пропонується удосконалити регулювання діяльності банків, зокрема шляхом надання Національному банку необхідних інструментів впливу у цій сфері.

Передбачається визначити особливості судового провадження у справах щодо оскарження рішень Національного банку про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, про відкликання у банку банківської ліцензії та ліквідацію банку, рішень Фонду про запровадження тимчасової адміністрації у банку, про початок процедури ліквідації банку, про затвердження плану врегулювання та будь-яких інших рішень, ухвалених на його виконання, а також рішень щодо призначення уповноважених осіб Фонду, делегування їм повноважень, рішень КМУ про участь держави у виведенні неплатоспроможного банку з ринку, рішень Міністерства фінансів, ухвалених на виконання таких рішень Кабміну, а також встановлення чітких законодавчих приписів щодо неможливості зупинення або припинення розпочатих на підставі таких рішень процедур.

Документом планується й удосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків (стягнення шкоди) з пов'язаних з банком осіб та інших осіб, якими банку та кредиторам банку були завдані збитки (нанесена шкода), розширення та удосконалення механізмів участі держави у виведення банку з ринку.

Раніше Комітет Ради підтримав "антиколомойський" законопроєкт.

29 березня Володимир Зеленський закликав народних депутатів підтримати законопроекти щодо банків та ринку землі, бо вони є умовою МВФ щодо подальшої співпраці.

Головною умовою МВФ для отримання Україною траншу є ухвалення законопроєкту про ринок землі та банківський законопроект, який ще називають "антиколомойським", бо його основне завдання — не допустити повернення ПриватБанку колишнім акціонерам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: