fbpx
Сьогодні
17:48 28 Бер 2020

Як в Європі очистилося повітря після введення карантину

Фото Reuters

Над деякими містами Європи суттєво очистилося повітря після того, як було введено карантин у зв'язку з розповсюдженням коронавірусної інфекції.

Про це повідомляє Європейське космічне агентство (ЄКА).

Значне зниження концентрації діоксиду азоту спостерігається у великих містах, де, як правило, було багато туристів.

Вчені з Королівського нідерландського метеорологічного інституту (KNMI) використовують дані з супутника Copernicus Sentinel-5P для моніторингу погоди і забруднення в Європі.

"Нові дані, засновані на спостереженнях з супутника Copernicus Sentinel-5P, показують значне зниження концентрації діоксиду азоту в декількох великих містах Європи, включаючи Париж, Мадрид і Рим", – сказано в повідомленні.

Показники за рівнем чистоти повітря в 2020 році, в період карантину, порівнювали з аналогічними показниками минулого року.

В Європі очистилося повітря

"Об'єднуючи дані за певний період часу, в даному випадку 10 днів, метеорологічна мінливість частково усреднюється, і ми починаємо бачити вплив змін, пов'язаних з діяльністю людини", – розповів Хенк Ескес з KNMI.

В Європі очистилося повітря

Можливо, такі ж зміни пізніше помітять в Великобританії і Нідерландах, де поки складно говорити про позитивну динаміку в зв'язку з погодними умовами.

Французька організація з моніторингу якості повітря Airparif також констатує, що у Парижі повітря стало чистішим вперше за 40 років.

Відзначається, що протягом тижня з 16 по 20 березня в агломерації Парижу спостерігається поліпшення якості повітря на 20-30% після скорочення викидів оксиду азоту більш ніж на 60%. Так, якість повітря у столиці Франції і довколишніх регіонів стало набагато кращим і побило позначку, зафіксовану 40 років тому.

Такі показники пов'язані з істотним зменшенням руху деяких видів транспорту після введення обмежувальних заходів. Ще повідомляється, що уздовж транспортних магістралей показник якості повітря можуть бути ще кращими.

"За 40 років вимірювань Airparif ці показники ніколи не були такими вражаючими і на стількох станціях", – відзначили в організації. Крім того, в регіоні спостерігається скорочення викидів вуглекислого газу.

Експерти кажуть, що Земля відпочиває від впливу людей і приходить в норму. Подібне очищення атмосфери спостерігалося під час економічної кризи 2008 року. Але тоді зменшення викидів було більш поступовим.

Нагадаємо, у Венеції через пандемію коронавірусу та відсутність туристів канали стали чистими.

* * *

Долучайтеся сьогодні до Години землі та підписуйтеся на ЕкоРубрику в Instagram

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: