fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 16:26 14 Бер 2020

У "Восток-SOS" прокоментували заяву Сивохи про “внутрішній конфлікт”

Фото Рубрика

Правозахисники громадської ініціативи "Восток-SOS" прокоментували заяви радника секретаря РНБО Сергія Сивохи щодо Донбасу.

Свою думку в ексклюзивному коментарі "Рубрика" висловив правозахисник, журналіст, директор "Восток SOS" Костянтин Рєуцький.

"Усі ініціативи, які в той чи інший спосіб надають риси державності, самостійності утворенням на тимчасово окупованих територіях – фактично легітимізують російську збройну агресію, подаючи її не як інтервенцію, а як внутрішній конфлікт. Усе це працює проти української державності в цілому. І я давно вже кажу по небезпеку цих ініціатив.

З того, що я бачу, Офісу Президента необхідне мирне врегулювання за будь-яку ціну. Не можу сказати, чи весь Офіс Президента – це Троянський Кінь, чи, можливо, вони щиро прагнуть розв'язати цей конфлікт, добитися премирення. Але і в тому, і в іншому випадку це працює проти України. Бо не важливо, через злі чи добрі наміри ми можемо втратити частину території чи державність в цілому. На мою думку, цього допустити не можна. Ми маємо об'єднатися, щоб не допустити таких сценаріїв", – зазначив він.

Він зазначив, що краще взагалі не використовував фразу "діалог з окупованими територіями". Бо таким чином ми надаємо легітимності тим утворенням.

"Потрібно вести діалог з мешканцями тимчасово окупованих територій, які розуміють, що вони через російську окупацію потрапили у халепу. І, звісно, потрібно допомагати цим людям усім, чим можемо. Я кажу про тих людей, які ідентифікують себе з Україною, розуміють причина та наслідки того, що відбулось. Тих же, хто стоїть на колобарантських позиціях, немає сенсу у чомусь активно переконувати.

Говорячи про формат діалогу, варто звернути увагу на приклад Західної Німеччини до об'єднання зі Східною Німеччиною. Це розвиток вільної частини України, особливо, вільної частини сходу України. Це інфраструктурний та економічний розвиток. Щоб своїм прикладом ми могли показати переваги нашого способу життя, переваги відкритості, прозорості, контрольованості нашої влади. Для того, щоб вони бачили це, ми маємо спростити процедури перетину ліній розмежування і на рівні законодавства, і на рівні практики. А також розвивати канали комунікації: медіа, телебачення, радіо, які транслюватимуть проукраїнські меседжі на тимчасово окуповану територію", – резюмує він.

Зазначимо, що Рубрика звернулись до лідерів думок українського суспільства з проханням оцінити ініціативу радника секретаря РНБО щодо діалогу з мешканцями ОРДЛО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: