fbpx
Сьогодні
15:31 17 Лют 2020

Пристайко про катастрофу МАУ: Ми вважаємо, що термін для прийняття Іраном рішень щодо розслідування закінчується

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зазначає, що вже наближається термін для ухвалення Іраном рішень, необхідних для просування в розслідуванні катастрофи збитого 8 січня ракетою біля Тегерану літака "МАУ", зокрема, щодо розшифровки чорних скриньок в іншій країні.

"Міжнародні договори вимагають від іранської сторони в короткий термін, без затримки, як зазначено у Чиказькій конвенції… Ми, всі п'ять країн (громадяни яких загинули в катастрофі), вважаємо, що термін закінчується. Після цього країна, у якої немає достатніх технічних можливостей, має право звернутися до країни, у якої є такі можливості", – сказав він журналістам на брифінгу в аеропорту "Бориспіль".

Пристайко зазначив, що та сама Франція володіє достатніми технічними, програмними можливостями зчитувати надзвичайно важливої інформацію з бортових самописців, тим більше їх пошкоджено, і відповідні фахівці у таких ситуаціях є лише в декількох країнах.

При цьому глава МЗС констатував достатній рівень взаємодії з іранською стороною і сподівається, що ситуація з розслідуванням трагедії не дійде до необхідності вдаватися до радикальніших заходів. "Не треба забувати, що більшість пасажирів на цьому рейсі були іранці, і ця нація також сумує за кожним загубленим життям. Вони зазнали найбільшої кількості жертв у цій катастрофі", – додав він.

Пристайко також нагадав, що з питання компенсації Україна вестиме переговори від імені п'яти країн, громадяни яких загинули в катастрофі. "І те, про що домовиться Україна, буде виплачено громадянам усіх п'яти країн, зокрема, до речі, Ірану. Це була наша принципова позиція. Ми захищатимемо права наших людей насамперед, але також і тих, хто був з ними на одному рейсі", – наголосив він.

Глава МЗС України зазначив, що сума компенсацій, про яку йшлося раніше, це була стандартна, записана в документах цифра, яка не має стосунку до того, про що наразі домовляються.

"Не забудьте, що ми говоримо про декілька виплат. Насамперед це наш український уряд, який виділив не компенсацію, а допомогу сім'ям. Друге – ми говорили з керівником "МАУ", триває робота зі страховою компанією, яка має виплатити, є відомі стандартні схеми, як це відбувається. І третій етап – це робота з іранської владою щодо виплати компенсацій, і сім'ям загиблих, і нашій компанії за знищений літак", – розповів він.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: