fbpx
Сьогодні
09:31 05 Лют 2020

Дубілет відреагував на інформацію щодо фальсифікації перепису населення

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет прокоментував ситуацію довкола фейків щодо фальсифікації оцінки чисельності населення, результати якої уряд нещодавно презентував.

Про це він написав у своєму Телеграм-каналі.

"Вчора Інтернетом поширився фейк про нібито фальсифікацію Оцінки чисельності населення.

В основному цей фейк підтримувався платною рекламою і публікаціями на сумнівних сайтах (один з них навіть запропонував нам за $1500 зняти публікацію).

Головна "сенсація" полягає в тому, що дані по віковій структурі з даних Оцінки і за даними Держстата майже збігаються. "Експерти" розділили числа вікових структур одне на одну і отримали однакове співвідношення – 88.8%. Точніше, майже однакові — від 88.808% до 88.839%.  З цього вони роблять висновок, що дані Оцінки були просто сфальсифіковані.

Щоб ви зрозуміли, що ніякої сенсації тут нема. Нагадаю, ми проводили Оцінку трьома методами. Всі три дали однаковий результат.

Ось цитата з мого поста, де я описую Метод 2:
"Ми взяли кількість пенсіонерів за даними пенсійного фонду. Потім ми екстраполювали ці дані через статево-вікову структуру. Соціологи називають такий графік "ялинкою". Цю ялинку ми взяли відразу з двох джерел: дані Держстату та дані державних реєстрів. На щастя, ці дві ялинки збіглися практично повністю. До речі, коли ми виявили цей збіг, ми почали танцювати від радості".  Те ж саме я казав на прес-конференції.

Чому дані "ялинки" за даними Держстата і за даними, які ми дістали з електронних реєстрів, майже повністю збіглися? Тому що Держстат свою ялинку вів так само на підставі електронних реєстрів. Як тільки хтось помирає або народжується — Держстат відображає це в своїй ялинці", – пояснив міністр.

"Хто стоїть за поширенням цієї "сенсації"? Хто оплатив перші публікації у ЗМІ і рекламу в соцмережах? У мене є дві версії. Одна з версій полягає в тому, що фейк разгоняють люди, чию схеми на сотні мільйонів гривень ми нещодавна викрили. Зараз готуємо матеріали до ДБР", – написав Дубілет.

Раніше в ЗМІ поширилася інформація, що експерти в Укрцентрі суспільних даних порівняли, наскільки віково-статева структура населення, представлена ​​в оцінці Дубілета, корелює з даними, опублікованими Державною службою статистики.

Отримавши дані, які були у відкритому доступі Держстату, експерти згрупували їх за віковими групами, подібно до того, як це зробила команда міністра. Після цього узагальнені за віковими групами дані зіставили з показниками презентації Дубілета. Дослідників "вразило практично однакове співвідношення між групами за статтю та віком – що становить майже 88,8%".

оцінка чисельності

Експерти вдалися в питання – "що якщо дані просто помножили на коефіцієнт 0,8". Дослідники перевірили цю теорію і, на їхню думку, виявилося, що не було ніякої "екстраполяції даних пенсійного реєстру на дані Держстату не було".

У підсумку підрахунки експертів майже повністю збіглися з цифрами перепису Дубілета.

оцінка

"Ймовірно, ніякої екстраполяції насправді не було, а було тупо множення даних Держкомстату на коефіцієнт 0,888, а незначні відмінності в співвідношеннях — це лише результат округлення … Дубілет і його команда сфальсифікували загальнонаціональне дослідження, свідомо ввівши в оману всю Україну. По-друге, зробили це тупо і безглуздо", – відзначили в центрі.

Нагадаємо, 23 січня на брифінгу міністр Дмитро Дубілет озвучив результати оцінки наявного населення України станом на 1 грудня 2019 року. Згідно з ними, в Україні без урахування окупованих територій та громадян, які живуть за кордоном, проживає 37 мільйонів 289 тисяч осіб.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: