fbpx
Сьогодні
09:37 24 Січ 2020

Соціологи про електронний перепис Дубілета: Цей підрахунок не замінить справжнього перепису

Озвучені міністром Кабінету міністрів Дмитром Дубілетом дані щодо кількості населення в Україні значно відрізняються від даних реєстру ЦВК.

Про це сказав гендиректор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто у коментарі "УП".

Паніотто наголосив, що у дослідженні Кабміну не враховано дані реєстру ЦВК, які зокрема використовують соціологи. Згідно з цим реєстром, в Україні більше 35,4 мільйонів виборців. Тобто тих, хто старше 18 років.

Населення молодше 18 років становить приблизно 20%. Якщо рахувати, виходить загальна кількість українців не 37 млн, а 42 млн. Це значна різниця. Водночас Паніотто зазначив, що в реєстр виборців занесені і українці, які можуть перебувати за кордоном (урядом не досліджувались).

"Вони (дослідники з уряду) ж не отримують вікову структуру, статево-вікову структуру. Вони її просто взяли в Держкомстаті, а в Держкомстаті вона отримана за даними перепису, який відбувся майже 20 років тому.

Все інше, в тому числі вікова структура, – вона отримана шляхом перерахунків. Тому невідомо, наскільки ці перерахунки надійні. Перепису цікаво було б це перевірити.

Точність (дослідження уряду) – 2,8%. Це приблизно 1 млн. Точність плюс-мінус 1 млн як для такої швидкої оцінки – це теж більш-менш нормально. Якщо коротко, я сказав би, що я всіляко вітаю отримання даних, вони дуже корисні. Але категорично не погоджуюся з тим, що це означає, що можна не проводити перепис. Перепис відповів би на багато інших питань і показав би ширші аспекти".

Соціолог Ірина Бекешкіна також заявила, що проведений електронний перепис населення в Україні не замінить справжнього перепису.

"Перш за все, потрібно подивитися методику оцінки чисельності населення. Питання в тому, наскільки вона дозволяє охопити все населення. Чи всі жителі країни враховані в реєстрах, які використовувалися. Наприклад, можна взяти дані по мобільних телефонах. Так, вони є у багатьох, але не у всіх. Добре, можна тоді взяти дані з Пенсійного фонду. Але і це не дає гарантій, адже не всі, у кого немає мобільних телефонів, обов'язково є пенсіонерами. До того ж, у нас чимало переселенців, зареєстрованих на старому місці проживання. Тому у мене є підозри, що частина населення просто була не врахована", – зазначила Бекешкіна.

На її думку, нинішня чисельність населення України не менше 37 млн людей.

"Як мінімум, населення в Україні не менше 37 млн. Тут питання – скільки людей не врахували? Це стосується тих же пенсіонерів на окупованих територіях, які отримують пенсії. Врахували їх чи ні? Не варто забувати і про те, що чимало людей виїхали в Росію. Завдання підрахунку населення залишається досить складним. Звичайно, добре, що хоч щось підрахували. Але цей підрахунок не замінить справжнього перепису – дійсно дуже складної процедури", – підкреслила соціолог.

Нагадаємо, 23 січня на брифінгу міністр Дмитро Дубілет озвучив результати оцінки наявного населення України станом на 1 грудня 2019 року. Згідно з ними, в Україні без урахування окупованих територій та громадян, які живуть за кордоном, проживає 37 мільйонів 289 тисяч осіб.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: