fbpx
Сьогодні
20:52 21 Січ 2020

Активи "Газпрому" за кордоном можна забрати в рахунок погашення боргу, - Вітренко

Україна впевнена у виконанні російським "Газпромом" зобов'язань за транзитним контрактом, оскільки у російської компанії немає суверенного імунітету за кордоном і її активи можуть забрати в рахунок можливого боргу.

Про це в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" сказав виконавчий директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко.

"Щодо нашої впевненості про виконання тією стороною своїх зобов'язань… Є велика різниця між невиконанням зобов'язань із боку Росії як держави і невиконанням зобов'язань із боку "Газпрому" як комерційної компанії. У "Газпрому" немає так званого суверенного імунітету, і його активи за кордоном (а таких активів багато) можна забрати в рахунок погашення боргу, що ми успішно й почали робити і завершили б у разі непідписання контракту про транзит газу", – заявив Вітренко.

Він сказав, що, якби "Газпром" міг "начхати" на свої міжнародні зобов'язання, його представники не подавали б апеляцій у всіх юрисдикціях, де Україна почала арешт активів компанії.

"А в Росії скрізь є дуже високооплачувані юристи, які борються, використовуючи кожну можливість і чіпляючись за кожну букву. До речі, якби на міжнародні арбітражі можна було наплювати, то під час нормандського саміту або в межах тристоронніх переговорів росіяни не ставили б першою умовою відмову від арбітражів. Тобто для них це була велика проблема, а для нас – серйозний аргумент у переговорах", – зазначив Вітренко.

Нагадаємо, що топ–менеджери "Нафтогазу" отримають премію в 700 млн, Вітренко пояснив причину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: