fbpx
Сьогодні
23:33 16 Січ 2020

Рада з питань свободи слова підтримала ратифікацію Тромської конвенції: що це означає

Фото Reuters

Члени Ради з питань свободи слова та захисту журналістів ухвалили рекомендацію щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Тромська конвенція).

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Як зазначається, Тромська конвенція гарантує право на доступ до документів, що перебувають у володінні органів влади, будь-якій особі без пояснення причин та намірів отримання інформації та подальшого використання документів.

Окрім того, діє система моніторингу, яка забезпечує країни-підписанти ефективною імплементацією положень конвенції, розвитку права на доступ до офіційних документів.

За словами Смірнової, станом на січень 2020 року конвенцію вже ратифікували дев'ять країн — Швеція, Боснія і Герцеговина, Естонія, Фінляндія, Норвегія, Молдова, Хорватія, Чорногорія та Литва. Ще вісім країн, включно з Україною, підписали Тромську конвенцію, але ще не ратифікували її.

«Враховуючи те, що Конвенція набуває чинності з десятою ратифікацією, Україна може ввійти в історію, запустивши в дію цей важливий міжнародний документ», — наголосили в Офісі президента.

Тепер Міністерство закордонних справ має подати необхідні документи щодо ратифікації Конвенції на підпис президентові, а той — внести до парламенту законопроєкт про її ратифікацію.

Довідка. Конвенція про доступ до офіційних документів була ухвалена Радою Європи ще у 2009 році у місті Тромсо (Норвегія) і з того часу є відкритою для підписання усіма країнами Європи.

Проєкт цього документу розробили за участю урядових експертів з 15 країн-членів Ради Європи.

Вона ґрунтується, зокрема, на: Декларації Комітету міністрів Ради Європи про свободу висловлювання та інформації, Рекомендації Комітету міністрів Ради Європи щодо доступу до інформації, яка знаходиться у володінні публічних органів, Рекомендації щодо права на доступ до офіційних документів, Рекомендації щодо захисту персональних даних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: