fbpx
Сьогодні
23:13 05 Січ 2020

Ексспівробітниця Cambridge Analytica розповіла про роботу компанії на українських політиків

Компанія Cambridge Analytica, що працювала над президентською кампанією Дональда Трампа в США і на прихильників Brexit у Сполученому Королівстві, співпрацювала і з українськими політиками.

Про це повідомила колишня співробітниця компанії Бріттані Кайзер, передає The Guardian.

Документи про участь Cambridge Analytica у виборчих кампаніях у 68 країнах світу почав публікувати Twitter-аккаунт @HindsightFiles. У найближчі місяці має бути опубліковано понад 100 тисяч документів, що свідчать про маніпуляції виборцями в "промисловому масштабі". Згодом з'ясувалося, що джерелом цієї інформації є Кайзер.

Своє рішення оприлюднити скандальні документи вона пояснила бажанням "захистити себе", а також запобігти використанню вже випробуваних механізмів на виборах президента США в 2020 році.

"Абсолютно очевидно, що наші виборчі системи широко відкриті для зловживань. Я дуже боюся того, що відбудеться на вибора у США цього року, і я думаю, що один з небагатьох способів захистити себе – це зібрати якомога більше інформації", – заявила Кайзер.

За її словами, в 2017 році Cambridge Analytica співпрацювала з однією з українських політичних партій. У той час як офіс спецпрокурора Роберта Мюллера вже розслідував російське втручання у вибори президента США, і співробітників Cambridge Analytica викликали на допити.

Про яку саме партію йдеться, автори матеріалу не уточнюють. Документи, які вже оприлюднила Кайзер, стосуються Бразилії, Малайзії і Кенії, а не України.

Інформаторка стверджує, що скандал із використанням даних користувачів Facebook був частиною "масштабнішої глобальної операції компанії, яка співпрацювала з урядами, спецслужбами, комерційними компаніями і політичними кампаніями, щоб маніпулювати людьми і впливати на них, і це викликало величезні наслідки для національної безпеки".

Кайзер обіцяє оприлюднити електронну переписку з описом того, як фірма допомогла розробити "складну інфраструктуру підставних компаній для вкладання "брудних грошей" у політику".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: