fbpx
Сьогодні
17:43 23 Гру 2019

У Зеленського підтвердили обмін полоненими до кінця року і закликали втриматись від маніпуляцій

Повернення утримуваних осіб відбудеться до кінця цього року, як і було домовлено під час зустрічі лідерів «Нормандської четвірки» у Парижі 9 грудня.

Як передає Офіс президента, про це повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська за результатами продовження переговорів з усіма сторонами у понеділок, 23 грудня, в режимі скайп-конференції.

Валерія Лутковська щодо досягнутих домовленостей стосовно взаємного звільнення утримуваних осіб, що має відбутися до кінця 2019 року.

Валерія Лутковська щодо досягнутих домовленостей стосовно взаємного звільнення утримуваних осіб, що має відбутися до кінця 2019 року.

Posted by Офіс Президента України on Monday, December 23, 2019

«Було нарешті досягнуто домовленості щодо проведення взаємного звільнення осіб до закінчення цього року, як, власне, й було домовлено під час паризького саміту в Нормандському форматі. І це величезне щастя, тому що ми зможемо нарешті забрати з незаконного утримання під вартою тих наших хлопців, яких не змогли забрати у грудні 2017 року, тих хлопців, які протягом чотирьох років після Іловайська, Дебальцевого перебували в полоні і які протягом чотирьох років не мали можливості навіть поспілкуватися зі своїми сім'ями», – зазначила Валерія Лутковська.

За словами представниці України в гуманітарній підгрупі, наразі остаточно дошліфовуються списки.

«Просила б усіх не маніпулювати інформацією, тому що за цією процедурою взаємного звільнення – долі людей», – наголосила вона.

Нагадаємо, Тристороння контактна група в Мінську домовилася про умови обміну полоненими до кінця 2019 року.

Раніше Кремль заявляв про нову перешкоду для обміну полоненими.

Зазначимо, відеоконференцію Тристоронньої контактної групи, на якій мають обговорити питання обміну людей, утримуваних на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, призначили 23 грудня 2019 року.

Напередодні Кучма заявив, що переговори щодо обміну утримуваними людьми між Україною та самопроголошеними "Л/ДНР" продовжуються.

18 грудня Тристороння контактна група на засіданні у Мінську мала узгодити уточнені списки для обміну утримуваних осіб та визначити дату припинення вогню на Донбасі. Однак за результатами переговорів групі не вдалося досягти домовленостей про обмін "усіх встановлених на усіх встановлених".

Також повідомлялося, що обмін полонених гальмується відмовою частини повертатися в ОРДЛО. Кілька десятків людей, яких Київ готувався передати представникам ОРДЛО, з різних причин попросили виключити їх із обмінних списків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: