fbpx
Сьогодні
22:59 22 Гру 2019

Перші місцеві вибори у 86 ОТГ завершилися, триває підрахунок голосів: деталі та зафіксовані порушення

У 86 новостворених ОТГ сьогодні, 22 грудня, відбулися перші місцеві вибори. Українці у 23 областях обирали депутатів місцевих рад об'єднаних громад і відповідних сільських, селищних та міських голів.

Також в 33 ОТГ відбулися додаткові вибори – тут обирали депутатів від територіальних громад, що добровільно приєдналася до ОТГ, де перші місцеві вибори вже відбулися.

Протягом дня явка виборців в ОТГ коливалася від 4,4% до 54%. Остаточну інформацію про кількість тих, хто проголосував на момент закриття виборчих дільниць о 20:00, у Центральній виборчій комісії пообіцяли повідомити в понеділок, 23 грудня.

Загалом лідерами з явки виборців, за даними Комісії на 15:00, стали:

  • Житомирська область (у Старосілецькій сільській ОТГ Коростишівського району явка виборців склала 54%);
  • Хмельницька область (у Сахновецькій сільській ОТГ Ізяславського району – 54%, у Сахновецькій сільській ОТГ Старокостянтинівського району – 53,3%);
  • Чернігівська область (у Понорницькій селищній ОТГ Коропського району – 53%, у Талалаївській сільській ОТГ Ніжинського району – 51%, у Сухополов'янській сільській ОТГ Прилуцького району – 50%);
  • Волинська область (у Доросинівській сільській ОТГ Рожищенського району – 52%);
  • Вінницька область (у Махнівській сільській ОТГ Козятинського району – 50%).

Найнижча явка виборців спостерігалася в об'єднаних територіальних громадах Закарпатської, Івано-Франківської та Харківської областей.

«З початку передвиборчої кампанії поліція зареєструвала 47 порушень, пов'язаних з виборчим процесом. Здебільшого зазначені факти пов'язані з незаконною агітацією – 14 фактів, підкупом виборців – 5 та фальсифікація виборчих документів – 4 факти. За 7 фактами відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань», – інформує Нацполіція.

порушення вибори ОТГ

Так, народний депутат України, фракція "Слуга Народу", Арсеній Пушкаренко разом з народним депутатом Максимом Пашковським повідомили про зафіксований підкуп на під час виборів на 64 окрузі, де фіксувалася найвища явка – на виборчій дільниці в селі Слобідка Старосілецької ОТГ Житомирської області.

"Спостерігачами і учасниками процесу було зафіксовано, як окремі виборці, проголосувавши, направлялися в магазин навпроти та отримували за своє волевиявлення фінансову винагороду. Також зараз складаються акти, пишеться заява про злочин про те, що до деяких офіційних представників окремих кандидатів підходили виборці після волевиявлення і питали, де можна отримати фінансову винагороду", – заявив Пушкаренко у відео, викладеному у Facebook. Також, за його словами, "представники пана Куцаківського (голова Старосілецької сільської ради, – Ред.) о 18-тій годині нам, народним депутатам, присутнім журналістам, спостерігачам, виборчій комісії заявили, що переможець уже визначений".

Народний депутат Максим Пашковський заявив, що вважає за необхідне провести ревізію залишку бюлетнів, для того щоб визначитись, чи є підозри на вчинення правопорушень, передбачені Кримінальним кодексом.

Тим часом на Закарпатті правоохоронці перевіряють уже 7 порушень у день голосування, на Дніпропетровщині – 9 повідомлень про порушення.

Нагадаємо, у "Слузі народу" заявили, що місцеві вибори пройдуть за системою 2015 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: